Obeležen Međunarodni dan Holokausta

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, danas u 10.30 časova položeni su venci na spomen-ploču na mestu nekadašnje zrenjaninske sinagoge, na uglu ulica Jevrejske i Sarajlijine.
U ime Grada Zrenjanina venac su položili pomoćnici gradonačelnika David Dimkić i Duško Radišić. Venac su položili i predstavnici Jevrejske opštine Zrenjanin, i to Eva Radovančev, najstarija Zrenjaninka koja je preživela Holokaust, kao i Erne Švan i Ivanka Fa. Položeni su i venci omladine Lige Socijaldemokrata Vojvodine i omladine Novog društva.
-Holokaust je nešto što ne bi smelo da se ponovio više nigde i nijednom narodu – upozorila je Ljiljana Popov, predsednica Jevrejske opštine u Zrenjaninu, u prigodnom obraćanju komemorativnom skupu.
-Ovaj datum je veoma važan, jer je 27. januara 1945. godine velika Crvena armija oslobodila jedan od najstrašnijih logora Aušvic Birkenau, koji je bio sinonim za stradanje Jevreja i drugih nacija. U znak sećanja na te ljude, moramo se zalagati da se predmet Holokaust izučava u našim školama, da se takvo zlo više nikada ne ponovi – istakao je David Dimkić.

jevreji foto njegovic 0001 jevreji foto njegovic 0003 jevreji foto njegovic 0004 jevreji foto njegovic 0005