ODLUKOM KOMISIJE ZA UTVRĐIVANJE NAZIVA ULICA I TRGOVA

Najzad imamo i Metohijsku ulicu
Frankopanova, kratka ulica koja poprečno spaja ulice Toše Jovanovića i dr Kornela Radulovića (do nedavno Prva proleterska) u Mesnoj zajednici „Dositej Obradović” (ranije „Sečenji Janoš”), ubuduće će nositi naziv Metohijska – odlučila je nedavno Komisija za utvrđivanje naziva ulica i trgova u Zrenjaninu.
Kako saopštava Komisija, Frankopani, pripadnici značajne hrvatske velikaške porodice, imali su bitnu ulogu u odbrani hrvatskih nacionalnih interesa, dok su bili u sastavu Habzburškog carstva.
Za srpski narod i njegovu državu njihova uloga je potpuno beznačajna.
– Metohija, sa svojim brojnim manastirima i crkvama, kao što su Pećka patrijaršija, Visoki Dečani, Gračanica, Sveti arhangeli, Bogorodica Ljeviška i mnogi drugi, predstavlja izuzetno važnu oblast za duhovnost istoriju srpskog naroda. Pećka patrijarhija bila je više od tri veka sedište srpske crkve, tu je srpski arhiepiskop Joanikije Drugi, proglašen 1346. godine za prvog pećkog patrijarha. Trebalo bi reći i da veliki broj naših sugrađana vodi poreklo sa Kosova i Metohije – stoji u obrazloženju odluke o kojoj će poslednju reč dati odbornici Skupština grada Zrenjanina.
Zainteresovana pravna i fizička lica mogu svoje sugestije, predloge i mišljenja, dostaviti, u pisanoj formi, u pisarnici Gradske uprave, soba 53, naslovljeno na Odeljenje za društvene delatnosti.
Lik Krsta Frankopana, jednog od zaverenika protiv austrijske vlasti pogubljenog 1671. godine u Beču, zajedno sa grofom Petrom Zrinskim, nalazi se na najmanjoj papirnoj hrvatskoj novčanici – onoj od pet kuna.
M. S-n.