Parada ponosa

Piše: Dalibor Bubnjević

Vojnom paradom u Zrenjaninu su obeleženi Dan pobede nad fašizmom i Dan vojske Srbije. Na ukazano poverenje, Zrenjaninci su odgovorili izuzetnim gostoprimstvom. Sve je funkcionisalo u najboljem redu. U rekordnom roku su stvoreni tehnički uslovi za odvijanje složenog programa. Tokom sedam dana niko nije omanuo!
Ponos na licima sugrađana je bio vidljiv tokom celoga vikenda. Generalna proba je praćena sa podjednakim žarom kao i centralna svečanost u ponedeljak. Ne treba da čudi iskazani dignitet, budući da vojska sve ove godine predstavlja jednu od najcenjenijih institucija u nas.
Parada je u mnogome doprinela da se Zrenjanin predstavi najširoj javnosti u najboljem svetlu! Ko god je posmatrao direktan TV prenos, nije mogao ostati ravnodušan. Predivan centar grada na malim ekranima je bio još veličanstveniji.
Pojedini kritičari su pokušali da omalovaže skup ističući trivijalna objašnjenja. Pominjali su troškove, počupana stabla u centru grada… Zanimljivo je da niko od dušebrižnika nije govorio o (in)direktnim ekonomskim efektima, a o kojima su svih ovih dana svedočili prodavci i konobari u kafićima.
Da ne zaboravimo, drva će biti vraćena, na način kao što su i posađena. Tehnologija je napredovala svih ovih godina, baš kao i ljudska glupost…