PETO PREUSMERAVANJE VODOSNABDEVANJA OVE GODINE – JOŠ JEDAN POKUŠAJ

Novi rokovi – dogovor Grada i kabineta premijerke

Od noći između ponedeljka i utorka iz slavina Zrenjaninaca ponovo teče voda iz postrojenja za prečišćavanje – bezbojna, sa blagim mirisom hlora. Prema evidenciji našeg lista, od početka godine ovo je peti put da se vodosnabdevanje grada prebacuje sa fabrike vode na „Vodovod” i obrnuto. Iako su istekli dogovoreni rokovi, a uz to je i voda iz postrojenja proglašena neispravnom za piće, Grad je ivestitorima fabrike vode pružio novu šansu.

VODOVOD: FABRIKU JE OMELA KORONA
Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija” obavestilo je građane, šturim saopštenjem, u ponedeljak popodne da se fabrika vode ponovo pokreće.
– Zbog vanrednog stanja i situacije u vezi sa pandemijom, investitor postrojenja nije bio u mogućnosti da do 21. jula sprovede sve tehničke prepravke na postrojenju koje bi omogućile ispunjavanje parametara definisanih Ugovorom iz 2015. Do prekida rada u julu, investitor je obezbedio da prečišćena voda na izlazu iz postrojenja konstantno bude u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Na njihovu molbu, a i zbog navedenih razloga, odobreno im je dodatno vreme da ispune parametre – saopštava „Vodovod”.
Ističu da im je investitor fabrike vode dostavio dokaze da je izvršio tehnička unapređenja kako bi umanjio gubitke pri preradi vode, kao i da je započeo postupak izgradnje rezervoara tretirane pitke vode.
Tako je sa vlasnicima fabrike vode potpisan novi sporazum kojim se produžuju rokovi, a što za naš list potvrđuje Bojan Dimkić, direktor firme „Fabrika vode DOO Beograd – Vračar”, (donedavno „Grupa Zilio”). Kako navodi, dogovor o tome postigli su sa predstavnicima „Vodovoda”, kabinetom gradonačelnika i kabinetom premijerke Srbije.

NOVA ULAGANJA U POSTROJENjE
Dimkić nabraja poslove koje su tokom tromesečne pauze obavili u fabrici.
– Zamenjena je šestina od ukupnog broja membrana na jedinicama reversne osmoze koje su bile pod najvećim opterećenjem, urađeni su servisi pumpi i ventila, izgrađen je novi deo sistema čija je namena smanjenje količine otpadnih voda i povećanje proizvodnog kapaciteta. Takođe, izvedeno je povezivanje fabrike vode na drugi magistralni vod za distribuciju vode prema gradu. Osim toga, potpisali smo ugovor i uplatili avans za izgradnju novog rezervoara čelične konstrukcije zapremine 1.000 kubnih metara. Urađena je geomehanička studija, kao i projektovanje na osnovu koga se prefabrikuju delovi rezervoara. Početak izrade betonske osnove i sklapanje rezervoara na lokaciji fabrike vode se očekuje narednih nedelja – istakao je on.
Podsećamo, Pokrajinska sanitarna inspekcija je 9. jula ove godine utvrdila da zabrana o upotrebi zrenjaninske vode za piće ostaje i dalje na snazi, jer ni prečišćena voda iz postrojenja ne ispunjava propisane kriterijume.

 • U FOKUSU TUŽILAŠTVA POZAJMICE FABRICI VODE
  Više javno tužilaštvo u Novom Sadu, kako je ranije navelo za naš list, nastavlja sa ispitivanjem svedoka. U utorak, 29. septembra ispitana su četvorica, a 30. septembra još jedan svedok, navodi advokat Vićentije Darijević, branilac Gorana Tajdića, jednog od osumnjičenih.
  Važno pomena je to da se Tužilaštvo interesuje i za prošlogodišnja dešavanja oko fabrike vode, objašnjava Darijević. – Osim inkriminisanog perioda koji je tema naredbe Tužilaštva o sprovođenju istrage, dvojici svedoka postavljena su i određena pitanja koja izlaze iz tog vremenskog okvira. Ticala su se novčanih sredstva isplaćenih postrojenju za osposobljavanje mehanizama za prečišćavanje vode, a koja su od Vlade Srbije, preko Grada i zatim „Vodovoda”, prosleđena investitoru fabrike vode – objašnjava naš sagovornik. Kako dodaje, među svedocima ispitanim u utorak bili su: jedan zaposleni iz „Sinerteka”, zamenik načelnika Gradske uprave, radnik fabrike vode u vreme angažovanja „Zilija”, kao i nekadašnji član Nadzornog odbora „Vodovoda”.
  Prema proceni Vićentija Darijevića, kraj istrage novosadskog tužilaštva mogao bi da se očekuje do kraja godine.

 

 • KOLIKO NAS KOŠTA FABRIKA VODE
  Sporazum „Vodovoda” i grupacije „Zilio – Sinerteh” od 21. januara ove godine predviđa da čim sedam dana uzastopno postrojenje isporuči vodu koja je u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti, „Vodovod” je dužan da započne obračun i da na svakih deset dana plaća za ovu uslugu. Isplate su počele u maju, nakon što je podnet zahtev Pokrajinskoj sanitarnoj inspekciji da se skine zabrana sa upotrebe vode za piće. Udruženje „Građanski preokret” je procenilo da je za ovu namenu fabrici otišlo više od 500.000 evra, a kada se dodaju „pozajmice” i plaćanje delova, postrojenje je naš Grad koštalo preko milion evra, zaključuju. Predstavnik investitora Bojan Dimkić napominje da je Grad plaćao samo za vodu koja je isporučena, a koja je odgovarala Pravilniku.
  Januarski sporazum takođe navodi i to da investitor fabrike duguje „Vodovodu” oko 81 milion dinara na ime pozajmica i ugovora o kupoprodaji, a da će dug izmiriti tako što će „Vodovodu” postepeno smanjivati fakture za plaćanje prečišćene vode. Maja prošle godine data je pozajmica od 67 miliona dinara za zamenu i nabavku opreme u postrojenju.

Milana Maričić