PIJAČNA PONUDA PRATI TREND RASTA CENA NA TRŽIŠTU

Do zelene pijace „miris proleća” još nije stigao

Proleće je kalendarski stupilo. Dopratile su ga i prikladne temperature. Taj prvi vesnik lepog vremena ranijih godina najpre bi se osetio na zrenjaninskoj zelenoj pijaci. Međutim, proteklog vikenda, tezge su bile popuprazne, a kupci su se proredili.
– Kupio sam desetak kilograma semenskog krompira i to je sve. Cene na pijaci su čak više u odnosu na one u marketima ili poljoprivrednim apotekama – kratko je rekao Stevo Guzijan iz Zrenjanina.
I dok uz tezge i oko njih nije bilo veće gužve, dotle su na obodima zelene pijace ceo prostor zaposeli prodavci rasada, semenskih biljaka, sadnica…
– Malo se prodaje. Evo, sada je 10 časova i ja ću uskoro krenuti kući. Na pijaci sam sa sopstvenom semenskom proizvodnjom duže od 40 godina. U ponudi imam sve – od semena luka, spanaća, tikvica, zeleni, šargarepe… Sve je kontrolisana proizvodnja, ali šta to vredi kada sam od jutros prodao samo kilogram ili dva semenskog luka – priča nam Janoš Gabor iz Mihajlova.
Posebno je velika ponuda semenskog krompira. Cena mu se kreće od 50 do 80 dinara za jedan kilogram. Porodica Savić sa Rajca već četiri decenije na zrenjaninskoj pijaci prodaje semenski i krompir za jelo.

 

– Mi se ne žalimo! Tu smo godinama i imamo naše potrošače iz svih delova Banata. Sigurni smo da ćemo u narednih dvadesetak dana prodati svih 20 tona našeg krompira sa Rajca koji traže naši kupci. Cena je od 70 do 80 dinara za kilogram – u glas kažu Jasna i Dragiša Savić okruženi obimnom ponudom ovog proizvoda.
– Izuzetno je značajno, posebno u današnje vreme znati šta i od koga kupujete. Ovaj krompir sa Rajca u našim baštama u Kleku je već godinama i dobro uspeva. Ove godine je nešto skuplji, ali je suša verovatno učinila svoje, pa to utiče i na cenu – reči su Rajka Ninkovića, koji je razgledao i birao semenski krompir koji stiže sa nadmorske visine od 600 metara.
I ostali proizvodi „preplavili” su zrenjaninsku pijacu, ali se stiče utisak da prava prodaja i kupovina tek sledi.

N.B.

  • LUK POSKUPEO 280 ODSTO
    Na pijačnim tezama cene svih proizvoda, izuzev jabuka i pasulja, uglavnom su veće za 20 do 30 odsto u odnosu na prošlogodišnje. Najviše je poskupeo crni luk, čak za 280 odsto! Tako na primer, sa 40 ili 50 dinara koliko je bio pre godinu dana, danas staje od 160 do 180 dinara za kilogram. Krompir je 80-90 dinara, pasulj 300, spanać 200, šargarepa 80, zelena salata od 40 do 50, rotkvice 60 veza, crni luk (mladi) veza 50, jabuke od 80 do 100 dinara.