POČEO FESTIVAL „AJD NA ROGALJ MOMČE“ U PERLEZU: Užičko kolo i ritmovi Južne Amerike

Veliko narodno kolo večeras su Perlezu zajedno zaigrali folkloraši, članovi ansambala iz Kolumbije, Rumunije, Beograda, Farkaždina, Lukićeva, Kolara, Zrenjanina i Perleza. Time su otvorili 14. Međunarodni festival narodnog stvaralaštva „Ajd na rogalj momče”, koji je održan u Domu kulture u Perlezu, sa početkom oko 19 časova.

– Mi smo iz Banata, a ovde su se nekada razni događaji, poput igranki, odvijali na roglju – na ćošku. Zato smo odlučili da se festival zove „Ajd na rogalj momče“. Imamo jako lepu saradnju sa mnogim kulturno-umetničkim društvima iz Srbije i inostranstva, a pre dve godine imali smo goste iz Meksika sa kojima se i danas čujemo – priča Jovanka Srdanov, predsednica perleškog KUD „Arsenije Teodorović“, organizatora Festivala.

Veliki broj Perležena okupio se da pogleda defile učesnika Festivala ulicama Vuka Karadžića i Kralja Petra I, a potom i zajedničko kolo ispred ispred pravoslavne crkve. Najveću pažnju privukli su igrači i muzičari iz Kolumbije, koji se vrlo dobro snašli i u Užičkom kolu.

M.M.

Foto: Z. Dedić

Opširnije u štampanom izdanju…

bbbDSC_0051

bbb DSC_0114

bbbDSC_0139

bbbDSC_0197

bbbDSC_0211

bbbDSC_0233

bbbDSC_0235