POČINJU I TRENINZI U ZATVORENIM SPORTSKIM OBJEKTIMA

Bezbedno, uz dobro planiranje i detaljnu higijenu

Treninzi na otvorenom dozvoljeni su od prošle nedelje, pa su članovi oko 40 zrenjaninskih klubova počeli da se pripremaju za nastavak sezone. Od ove sedmice redovnom vežbanju vraćaju se i sportisti koji rade u dvoranama i salama. Sport se polako vraća u normalu, ali još uvek nije sve onako kako je bilo pre padnemije korona virusa.
– Mi smo očistili i dezinfikovali sve naše zatvorene objekte 70 procentnim alkoholom i hipohloritom. Ipak, nismo od ponedeljka omogućili sportistima da treniraju u hali jer čekamo uputstva i instrukcije, hoćemo precizno da znamo kako se koristi objekat, koliko osoba može da bude na terenu, kakav je protokol zaštite, održavanja higijene i slično. U svemu tome odgovornost ima Javna ustanova „Sportski objekti”, ali još više treneri koji rade sa sportistima. Oni će morati da potpišu izjavu da će se pridržavati svih opštih mera zaštite, ali i instrukcija njihovih granskih saveza – kaže Bojan Mijatov, direktor JU „Sportski objekti” i dodaje da, za prvo vreme, teretane u Hali sportova, Domu borilačkih sportova i na bazenu neće moći da se koriste.
Naš sagovornik ističe da će biti urađen detaljan plan korišćenja sala i da ne bi trebalo da bude problema sa terminima. Posebno će se voditi računa da se posle svake grupe koja izađe iz hale dezinfikuju i očiste tereni i svlačionice, a prilikom ulaza u objekte svi moraju da prođu dezo-barijere. Ostalo je da se vidi kada će plivači i vaterpolisti početi da treniraju na bazenu.
– Tokom vanrednog stanja ispraznili smo pokriveni i otvoreni bazen da bismo izbegli troškove održavanja, pogotovo što nismo znali koliko će to da potraje. Sada planiramo da počnemo punjenje pokrivenog bazena, a potom je potrebno sedam do deset dana za tretiranje vode. Kada se dezinfikuju svlačionice i ostale prostorije i utvrdi procedura ulaska i zlaska sa bazena, trenizi bi mogli da počnu – navodi Mijatov.
Svesni da će ovoga leta mnogo više Zrenjaninaca ostati u gradu i da će otvoreni bazen biti jedno od kupališta gde će potražiti osveženje tokom vrelih dana, nadležni u „Sportskim objektima” pripremaju ovaj bazen za nastupajuću sezonu.
– Uradićemo neophodan remont i popravke, kao i farbanje i čišćenje bazena. Međutim, konačnu odluku o početku rada bazena doneće lokalna samouprava, a za sada još nemamo detaljnih informacija – navodi Mijatov.
On naglašava i da je tokom vanrednog stanja na stadionima redovno košena trava i sakupljano smeće, kao i da su urađene sitnije popravke na svim objektima kojima upravlja ova ustanova.

  • STADION NA ČEKANJU
    Među četiri projetka koja Pokrajina, zbog smanjenog budžeta, neće finansirati ove godine je i druga faza rekonstrukcije Gradskog stadiona u Zrenjaninu (za koju je bilo opredeljeno 190 miliona dinara). Mijatov kaže da je uveren da će taj novac biti upućen onima kojima je sada potrebniji i dodaje da će dogodine biti urađeno ono što je trebalo da bude završeno ove godine. Između ostalog, to je nabavka atletskih sprava, zamena trave na fudbalskom terenu, drenaža terena, zalivni sistem…

B. Mandić