POSETA IZRAELSKIH EKSPERATA MELENAČKOJ BANJI „RUSANDA“: Dobra perspektiva za korišćenje geotermalne energije

Potencijali korišćenja energije vrele vode na prostoru banje „Rusanda“ su veoma dobre, tako da bi uskoro mogle da počnu detaljnije studije količine toplotne i električne energije koje bi mogle da se dobiju na ovaj način.

Ovo je konstatovano na danas održanom radnom sastanku rukovodstva „Rusande“ na čelu sa mr sc. med. dr Zoricom Ćulibrk i članovima menadžmenta izraelske kompanije „Ormat“, koju je predstavljao Inon Ramon, kao i Rudolfom Totom, pomoćnikom Pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. U radu skupa učestvovao je i Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, i Milan Popović, predstavnik kompanije „Gaspromnjeft”.

– Banja „Rusanda“ leži na bogatim izvorima geotermalne energije. Razgovarali smo sa izraelskim privrednicima – predstavnicima kompanije „Ormat“, koji su zainteresovani za izgradnju termoelektrane na ovom prostoru. Realizacija ove zamisli predstavljala bi velik uspeh kako za banju „Rusandu“, tako i za selio Melence, a i širu zajednicu. Sve je sinhronizovano i usklađeno sa skorim usvajanjem Plana detaljne regulacije „Rusande“ koji predviđa skladan razvoj, kako lečilišne tako i sportsko-rekreativne i turističke komponente. Za sve naše planove potrebna je – energija – izjavila je nakon sastanka dr Zorica Ćulibrk v.d. banje „Rusanda“.

Predstavnici izraelske kompanije, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Naftne industrije Srbije (NIS) i grada Zrenjanina saglasili su se oko potrebe izrade detaljnijih studija kapaciteta geotermalnih izvora u zoni „Rusande” koja se nalazi na zaštićenom području Parka prirode.

– Pokrajinski sekretarijat za energetiku građevinarstvo i saobraćaj podržava ovu inicijativu. Geotermalna energije može se upotrebiti kako za zagrevanje objekata tako i proizvodnju struje, kroz kogeneraciju – čime se postiže njen viši stepen iskorišćenja. Veliki poslovi su pred nama – ističe Rudolf Tot.

Predstavnici izrealske kompanije pohvalili su sastanak koji je protekao u najboljem redu, a posebnu pažnju privuklo im je bogatstvo koje „Rusanda” nudi.

– Pregovori koji predstoje definisaće oblike saradnje na ispitivanju kapaciteta geotermalne energije, kako u zoni „Rusande“, tako i na širem prostoru Vojvodine. Najpre ćemo uraditi ekspertski deo posla, a tek potom projekat ponuditi mogućim finansijerima, jer se radi o krupnoj i veoma složenoj investiciji – istakao je Inon Ramon, predstavnik izraelske kompanije „Ormat“.

Kompanija „Ormat“ partner je u izgradnji „fabrike vode“ koja se gradi u Zrenjaninu, kao i njena sestrinska kompanija „Ramon“ isporukom opreme za reverzibilnu osmozu.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović