POVERIOCI I „VOJVODINAPUT-ZRENjANIN” SRAVNJUJU RAČUNE U PRIVREDNOM SUDU

Mala vajda od stečaja

Unazad 1.100 dana Akcionarsko društvo „Vojvodinaput-Zrenjanin” ne uspeva da izmiri obaveze prema bankama, državi, dobavljačima i radnicima, koje su u pomenutom periodu dospevale na naplatu. Zbog skoro tri godine neprekidno blokiranog računa i dugova koje ne može da plati (a sada njihov zbir iznosi približno 1,8 milijarde dinara, ili 15 miliona evra), krajem oktobra Privredni sud u Zrenjaninu otvorio je stečajni postupak u ovoj putarskoj firmi. Sudija Ljiljana Popov tako je odlučila na predlog beogradske AIK banke. Predstavnici „Vojvodinaputa – Zrenjanin”, kako je sudija obrazložila, nisu je ubedili da svoja potraživanja bankari i drugi poverioci mogu namiriti na drugi način, a ne otvaranjem stečajnog postupka.
Poslovodstvo i vlasnici „Vojvodinaputa – Zrenjanin”, međutim, još od početka ove decenije plaćanje dospelih kreditnih obaveza, ali i dugove državi i dobavljačima, pokušavaju da prolongiraju uz pomoć Zakona o stečaju. Sami predlažući stečaj oni od poverilaca traže saglasnost da im odlože naplatu potraživanja, odnosno da im dugove plate u novim rokovima, a kroz primenu takozvanog unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR).
Kako smo pronašli u arhivi lista „Zrenjanin”, takav „scenario” spasa „Vojvodinaputa-Zrenjanin”, većinskog vlasnika i poslovodstva firme, poverioci su odbili i sredinom 2016. godine. Prema tada aktuelnom UPPR-u, bankama, državi, dobavljačima i radnicima AD „Vojvodinaput-Zrenjanin” dugovalo je ukupno 4,3 milijarde dinara, dok je likvidaciona vrednost njegove imovine procenjivana na 570 miliona dinara.
Firma „Vojvodinaput- Zrenjanin” početkom ovog veka slovila je za finansijski veoma uspešnu. Njen sunovrat počeo je krajem 2005. pošto su Beograđanin Milomir Joksimović (Miša Omega) i Kikinđanin Božidar Tintar za 440 miliona dinara (onda pet miliona evra) kupili 70 odsto društvenog kapitala ovog putarskog preduzeća. Privid uspešnog poslovanja trajao je možda par godina. Početkom 2007, a uz saglasnost Agencije za privatizaciju, konzorcijum Joksimović-Tintar obaveze prema državi, a za ono što im je prodala u „Vojvodinaputu-Zrenjanin”, preneo je na DOO „Dunav grupa putevi” iz Beograda. Samo tri godine kasnije, vlasnik ove firme, pa time i „Vojvodinaputa-Zrenjanin”, postaje Dušan Borovnica, biznismen iz Rume.
On i njegovi saradnici svu težinu krize iz 2008. uočavaju 2012. godine kada poveriocima predlažu svoj prvi UPPR. Naravno, krivicu za loše rezultate vide samo u krizi i padu obima putarskih poslova, a ne i u svojoj nesposobnosti da uoče koliko im je „guber širok”. Kako su se „snalazili” i „poslovali” svedoče i pritvaranja gazde Dušana oktobra 2012, odnosno maja 2013. godine, a zbog sumnje u krivična dela „primanja i davanja mita”, odnosno nezakonitog dobijanja kredita od Razvojne banke Vojvodine.

  • KOME SU I KOLIKO DUŽNI
    Ročište radi ispitivanja potraživanja od „Vojvodinaputa-Zrenjanin” Ljiljana Popov zakazala je za 24. april naredne godine. Tada će se znati kome je (i koliko) ova firma dužna, odnosno kojom imovinom raspolaže, a čijom bi eventualnom (ras)prodajom poverioci koliko-toliko mogli da namire svoja potraživanja. Podsećamo, pre dve godine obaveze „Vojvodinaputa-Zrenjanin” bile su sedam puta veće od takozvane likvidacione vrednosti njegove imovine.

Z. D.