PROMOCIJA KNJIGE „SABOR JUNAKA”: Ne smemo zaboraviti svoju slavnu prošlost i istoriju

Prvi i Drugi srpski ustanak dva su važna događaja u istoriji našeg naroda i prekretnica koja nas uvodi u savremeno doba Srbije. Ova dva perioda iznedrila su mnoge istorijske ličnosti, junake, vojvode i vojskovođe. O nekima se zna dosta, dok se o drugima zna veoma malo. Od važnih ličnosti moramo spomenuti pre svega vožda Đorđa Petrovića Karađorđa, oslobodioca i tvorca moderne srpske države, kneza Miloša Obrenovića, mudrog državnika, hajduk Veljka Petrovića, Stanoja Glavaša, Milenka Stojkovića, Petra Dobrnjca, Stevana Sinđelića i mnoge druge. Upravo o njima govori nova knjiga „Sabor junaka” koju je priredio Petar Žebeljan, književnik i novinar, a koja je danas promovisana u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin”.

– Knjiga koju sam priredio puna je dragocenih informacija o znamenitim junacima iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, koji su ostavili vidnog traga u našoj prošlosti. Nažalost, mnoge od tih ličnosti nisu danas poznate ni starijima, a pogotovo mlađima. Izuzetno mi je drago što su učenici Zrenjaninske gimnazije prisustvovali promociji, jer je knjiga namenjena pre svega mladim ljudima. Iz nje će saznati zanimljive činjenice o ljudima koji su iza sebe ostavili velike podvige, u vremenu kada je Srbija morala da se, uz velike i krvave žrtve, oslobodi viševekovnog turskog ropstva – istakao je Petar Žebeljan i dodao da se knjiga ne mora čitati od prve do poslednje stranice, nego čitalac može izabrati priču koja mu je najzanimljivija.

Na promociji su govorili istoričari Milan Radaković i Miodrag Cvetić i dr Jovan Janjić, kulturolog iz Beograda.

– Petar Žebeljan, u knjizi „Sabor junaka” koju je priredio, osvetlio je najznačajnije likove junaka iz važnog perioda naše istorije. Danas, nažalost, moćnici sveta traže da zaboravimo svoje korene, poreklo i odreknemo se svoje istorije, kako bi lakše manipulisali i vladali nad nama. Da do toga ne bi došlo moramo biti svesni sebe i učiti na primerima naših svetih i velikih predaka – rekao je Janjić.

M.Malbaški