PUTEVIMA NAUKE: Đaci iz „Dositeja” posetili Institut u Vinči

Prvo od planiranih studijskih putovanja u OŠ Dositej Obradović“ u Zrenjaninu za ovu školsku godinu, pod nazivom Vinča – od neolitske mretopole do nuklearnog instituta”, završeno je krajem prošle nedelje. Na studijsko putovanje koje su organizovali Metodi Nikolov, nastavnik fizike i Ljiljana Arvai, nastavnica istorije, pošli su i Aleksandra Tot, nastavnica srpskog jezika i književnosti i Biljana Manić, direktorka škole sa 65 učenika petog, sedmog i osmog razreda.

Ciljevi putovanja su ostvareni. Za učenike petog razreda, putovanje je bilo pripema za projektnu nastavu i istraživački projekat iz istorije čija je tema praistorija na tlu Srbije. Za učenike sedmog i osmog razreda, ovo je uvod u istraživački rad o koridorima, koridorima Srbije, reljefu i njihovom značaju. Sa naučne strane imali smo priliku da vidimo čuveni nuklearni reaktor i tri laboratorije u kojima se ispituje: kvalitet voda svih reka u Srbiji, radioaktivnost u svim lekovima i hrani koja se plasira na tržištu Srbije, kao i ispitivanje kulturnog nasleđa, savremenim uređajima i naučnim proračunima – kaže Ljiljana Arvai.

Maja Gajić Kvaščev, fizičar i Velibor Andrić, fiziko hemičar, upoznali su đake sa lepotama i izazovima rada u Institutu, istraživačkog rada, kao i poslovima i angažovanjima fizičara, hemičara i tehnologa, što je veoma bitno za učenike koje u narednim godinama trebaju da biraju svoje životno zanimanje.

Na arheološkol lokalitetu Vinča – Belo brdo, kustos Dragan Janković, upoznao je učenike zanimanjem kustos-arheolog i zanimljivom pričom približio učenicima način života neolitskog čoveka u Vinči koja je bila metropola i sedište najnaprednije kulture toga doba u svetu.

M.Bečejac