RADIONICA FOKUS GRUPE: Zaštita i bezbednost žena

Fokus grupa „Kreni napred“ koju sprovodi Fond socijalne i demokratske inicijative (FOSDI), u okviru projekta posvećenom institucionalnom unapređivanju primene Nacionalnog akcionog plana (NAP) za primenu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325 „Žene, mir, bezbednost u saradnji sa nadležnim ministarstvima odbrane i policije, a uz podršku Saveta za rodnu ravnopravnost grada Zrenjanina, održana je danas u multimedijalnoj sali Gradske uprave.

Moderatorke su bile dr Zorica Mršević, naučna savetnica na Institutu društvenih nauka Beograd, Svetlana Janković, magistar nauka odbrane, bezbednosti i zaštite, Stojanka Lekić, pokrajinska poslanica i članica Radne grupe za izradu NAP-a, i Dragana Petrović, ekspertkinja za rodnu ravnopravnost. Na Radionici su učestvovale i Ljuba Travica, zamenica predsednika Skupštine grada, Svetlana Grujić, zamenica sekretara Skupštine grada, članice Ženske odborničke mreže, predstavnice javnih ustanova i udruženja građana.

Nataša Milojević, predsednica FOSDI-a, istakla je da ovaj fond od 2010. godine radi na kreiranju i implementaciji Rezolucije SB UN 1325 u saradnji sa civilnim sektorom i institucijama nadležnim za oblast bezbednosti.

– Naziv rezolucije je Žene, mir, bezbednost”, a bavi se statusom, unapređenjem položaja žena u snagama odbrane i bezbednosti u prvom izdanju, a zatim i u NAP-u 2 u drugom izdanju, odnosno o ukupnoj bezbednosti društva – navodi Nataša Milojević.

Kako kaže, ove godine se realizuje projekat posvećen institucionalnom unapređivanju primene NAP-a 2017-2020, sa ciljem da se poboljša rad specijalnih savetnika za rodnu ravnopravnost u nadležnim ministarstvima i ostalim institucijama, na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

– Odabrali smo tri grada u Srbiji, nastojimo da u svakoj sledećoj fazi projekta radimo u drugim gradovima. Sada smo u Zrenjaninu, bili smo u Užicu, ići ćemo u Čačak, a završni događaj, odnosno konferencija biće u Beogradu. Mi rukovodioci smo ovde da slušamo iskustva, preporuke, zamerke lokalne zajednice koje ćemo predstaviti u završnom dokumentu u Beogradu, potom ćemo uputiti zaključke i preporuke poslanicima i poslanicama skupština, lokalnih, pokrajinskih i nacionalnih, Vladi i telima koja su zadužena za sprovođenje NAP-a – objašnjava predsednica FOSDI-a.

I.I.

Opširnije u štampanom izdanju