RADNICI POŠTA SRBIJE PORUČUJU: Naši zahtevi su socijalne prirode, ne odustajemo

– Obustavili smo rad jer su nam zarade niske, blizu su minimalca, a radimo u teškim uslovima, često znatno duže od normalnog radnog vremena. Ovo je čisto socijalni bunt, sa jasnim zahtevom: da naše zarade budu bar približne prosečnoj zaradi u Srbiji. Mi smo javno preduzeće, na neki način i mi predstavljamo državu Srbiju – ovo je danas oko 16 časova, za nekoliko medija čiji su se poslenici našli ispred zgrade glavne pošte u Pupiovoj ulici, izjavila Jadranka Stankov, kako je rekla, samo jedna od radnika Pošta Srbije u Zrenjaninu koji su obustavili rad.

Ona je kazala da postupci rukovodstva, koje tvrdi da je obustava rada nezakonita, takođe nisu zakoniti.

– Najpre smo dobili radne naloge bez pouke o pravnom leku, a zatim i rešenja o suspenziji koja nemaju osnova u Zakonu o radu. Znamo da daleko veće zarade imaju neka javna preduzeča , a Pošta Srbije posluje pozitivno. Od zahteva na protestu koje izražavamo mirnim putem nećemo odustati – navela je ona.

O tvrdnjama da neke estradne zvezde dobijaju novac od Pošta Srbije nije mogla da kaže ništa, jer takvih saznanja nema.

Predstavnica radnika Pošte  je dodala da je pod suspenzijom pedesetak radnika osnovne delatnosti.

– Neću se čuditi ako i preostalih 20 kolega osnovne poštanske delatnosti koliko sutra bude suspendovano – dodaje Jadranka Stankov.

Njen kolega Petar Petrović zahvalio se građanima koji su došli da podrže radnike Pošte, takođe naglasivši da je obustava rada akt socijalnog nezadovoiljstva, a ne politički potez. On se osvrnuo i na podršku velikog broja kolega iz ostalih gradova, pre svega Beograda, Novog Sada i Niša.

Suspendovani radnici Pošta mogu da uđu samo u šalter salu, gde kako kažu – ostaju.

Ovih dana na šalterima su isplaćivane samo penzije i socijalna pomoć.

Kako saznajemo, pod suspenzijom je oko 50 radnika osnovne delatnosti, a moguće je da će uprava isto postupiti i sa ostalih dvadesetak.

M.S-n.

Foto: J.Nj.Drndak