RAZGOVOR SA ĐULOM MADARASOM, RUKOVODIOCEM ZA RAZVOJ „CARSKE BAŠTE”

Pomoć povrtarima da se oslobode svaštarenja

Nedavno otvaranje objedinjenog pogona mužljanske „Carske bašte” za skladištenje i konfekcioniranje svežeg povrća povod je za razgovor sa Đulom Madarasom. On je jedan od osnivača, a sada je rukovodilac za razvoj tog preduzeća, a govori nam o investicijama, planovima i saradnji sa povrtarima.
– „Carska bašta” se opredelila za proizvodnju i plasman svežeg povrća, bez zamrzavnja i termičke obrade. Potrošačima se tako pružaju sve hranljive materije koje povrće sadrži. Na jednom mestu, na otvorenom prostoru van naselja na kraju ulice Tihomira Ostojića, imamo objedinjeni objekat za prijem, čuvanje i osnovno pakovanje svežeg povrća, izgrađen na sopstvenom placu površine šest hektara gde imamo i plastenik. Plac je kupljen još 2011. godine. Pod istim krovom je i mali pogon za kišeljenje kupusa, a u blizini je savremeni staklenik za proizvodnju rasada.

Kolika je vrednost investicije, sa kim ste sarađivali na finansijskom i stručnom planu?
– Govoriću u dinarima. Sopstveno učešće je 80, mađarska fondacija „Prosperitati” uložila je 145, a OTP banka kreditirala nas je sa 96 miliona dinara, pod povoljnim uslovima, sa rokom otplate od deset godina. Na projektu su radili biro „Ars forma” diplomiranih inženjera arhitekture Aleksandra Rackova i Miloja Todorovića, a opremu smo izabrali sami. Posle obilaska više zemalja opredelili smo se za Italijane i Holanđane.

Sa koliko povrtara sarađujete i šta im pružate?
– Sarađujemo sa oko 200 povrtara iz sela sa područja grada Zrenjanina i iz Bačke. Najviše nade polažemo u proizvodnju i pakovanje šargarepe. Cilj nam je da naši proizvođači samo pod mrkvom imaju hiljadu hektara, što bi dalo 50 do 80.000 tona ovog povrća. Povrtarima pružamo šansu da se, oslanjajući se na nas i našeg partnera, Kompaniju „Gomeks”, rasterete svaštarenja i odlaska na kvantaše u Novom Sadu. Iskustvo govori da, kada proizvođač ojača do nivoa da pod povrćem ima 30 hektara, ne može kvalitetno da brine o nabavci dobrog semena i rasada, zaštiti od bolesti i štetočina, proizvodnji i nezi povrća i prodaji. Sa „Carskom baštom” i „Gomeksom” brige za plasman nema! Razume se, određeni povrtari opredeljuju se za kupusnjače, paradajz, crni i beli luk ili semensku proizvodnju.

Kako je sve počelo i šta je bio cilj?
– Počeci „Carske bašte” su vezani za 2004. godinu kada je grupa entuzijsta u kojoj su bili Janoš Palatinuš, inženjeri Ferenc Šmit i Imre Fazekaš, Zoltan Kovač i drugi osnovali „Fokus M” – udruženje građana čiji je cilj bio unapređenje Mužlje i okolnih mesta. Razvoj i osavremenjavanje povrtarstva, seoskog turizma i obnova salaša u Mužljanskom ritu nametnuli su se ovoj grupi loklpatriota sami po sebi.

M. STOJIN