REALIZUJE SE IPA PROJEKT : 852 hiljade evra za energetsku efikasnost

Projekat pod nazivom „Pametna i održiva potrošnja energije“ (Smart And Sustainable Energy Consumption – SASEC), realizuje se u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. Vodeći partner na projektu, Grad Zrenjanin i ostali partneri – Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat, Grad Temišvar i Klaster održive energije Rumunije – ROSENC, rade na realizaciji velikog broja aktivnosti koje projekat podrazumeva. 
U toku je izrada Master plana održive energije za teritoriju Srednjobanatskog okruga, dokument koji će Zrenjanin i teritoriju srednjeg Banata uvrstiti među retke koji ga poseduju. Takođe, istražuju se i prikupljaju podaci o energetskoj efikasnosti javnih objekata. Ovoj aktivnosti prethodila je nabavka najsavremenije opreme za termovizijsko snimanje, drona i termovizijske kamere poslednje generacije. Zahvaljujući ovakvoj vrsti opreme, u vrlo kratkim rokovima, raspolagaće se sa najpreciznijm podacima o stanju energetske efikasnosti javnih i drugih objekata na teritoriji Grada Zrenjanina.


U tri srednje škole u Zrenjaninu (Zrenjaninska gimnazija, Tehnička škola i Ekonomsko trgovinska škola „Jovan Trajković”) započeta je pilot akcija. Ona podrazumeva merenje kvaliteta vazduha i potrošnje energije u navedenim školama. Analizom dobijenih podataka sagledaće će se kako ova dva faktora utiču jedan na drugi, kakva su energetska svojstva objekata u ovim školama, kakav vazduh udišu srednjoškolci i kako trenutno stanje može biti unapređeno. U narednom periodu, u okviru projekta održaće se niz edukacija za različite ciljne grupe, nastavak pilot-akcija i uspostavljanje sistema za inteligentno praćenje potrošnje energije u školama.
Kao najvažniju aktivnost, projekat predviđa izgradnju prve pametne zgrade u Banatu i osnivanje Regionalnog centra za energetsku efikasnost – Banat u Zrenjaninu. Na taj način, projekat SASEC postavlja temelje za buduće aktivnosti i nove projekte, a Grad Zrenjanin i ceo region stavlja u poziciju lidera u ovoj oblasti.
Inače, projekat je započet jula 2019. godine i trajaće do marta 2021. godine, a ukupna vrednost iznosi 852.001,50 evra.

L.Z.