Sahranjen prvi zrenjaninski biskup Laslo Hužvar (1931 – 2016)

Umirovljeni zrenjaninski biskup, monsinjor Laslo Hužvar preminuo je 10. decembra, u 86. godini, a sahranjen je danas. Zemni ostaci prvog biskupa Zrenjaninske biskupije danas, 14. decembra, bili su izloženi u zrenjaninskoj katedrali, gde je služena pogrebna sveta misa, u prisustvu brojnih vernika i sveštenika, a posle toga održan je pogrebni obred i sahrana u kripti katedrale.

Kako navodi Zrenjaninska biskupija, msgr Laslo Hužvar u sveštenstvu je proveo 59 godina i imao je 28 godini biskupske službe. Biskup zrenjaninski i sveštenici Biskupije sa tugom su saopštili vest o smrti umirovljenog biskupa Hužvara. Zaređen je za sveštenika Subotičke biskupije 1957. godine, a kao kapelan služio je u Selenči, Bačkoj Topoli, Subotici i Kelebiji. Kao župnik služio je u Vrbasu i Novom Sadu.
Povodom smrti umirovljenog biskupa Lasla Hužvara, telegram saučešća Zrenjaninskoj biskupiji uputili su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović.
Kada je, decembra 1986. godine, apostolska administratura u Zrenjaninu uzdignuta na rang biskupije, a zrenjaninska župna crkva proglašena katedralom, Laslo Hužvar izabran je 7. januara 1988. godine za prvog biskupa. Na toj funkciji nalazio se do penzionisanja, 2007. godine. Poslednje godine života proveo je u rodnoj kući u Horgošu.

sahranjen-huzvar2