SAJAM PČELARSTVA, OPREME I PČELINJIH PROIZVODA U MELENCIMA

Zaštita pčela u prvom planu

Melenci su u nedelju, 31. marta, bili u znaku meda i pčelinjih proizvoda – „Pčela festa” – manifestacije koja istovremeno promoviše i stare zanate, zdravlje i turizam, budući da se održava u neposrednoj blizini Banje „Rusanda”. Uspešno su je organizovali Društvo pčelara (DP) „Rusanda” i Mesna zajednica, uz podršku Grada Zrenjanina i gradske Turističke organizacije. Pomoglo je, svakako, i lepo vreme, jer ovde mnogi pamte kako je lane bilo hladno.
– Opredelili smo se da ovog puta pričamo o zaštiti pčela, jer je naš vodeći problem njihovo trovanje. Moramo da edukujemo ratare da vode računa čime tretiraju useve. Takođe, tema je i apiturizam, specifična grana agroturizma koja uključuje posete turista pčelinjaku, degustaciju pčelinjih proizvoda… Sa seoskom školom pokrenućemo pčelarsku zadrugu – ističe predsednik DP „Rusanda” Milan Popov.
Otvarajući melenačku manifestaciju, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić istakao je da će i ove godine Grad podržati pčelare sa pet miliona dinara.
– Jedna od novina, a do koje smo došli slušajući pčelare direktno, jeste da pošumljavamo teren bagremom. Podeljeno je 20.000 sadnica bagrema koji je važan i zbog ljudi, i zbog pčela – rekao je Radišić.
O podršci pčelarima Melenčanima i njihovim gostima govorio je i pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Nebojša Krsmanović. U tu svrhu ove godine opredeljeno je rekordnih 25 miliona dinara. Konkurs traje do 10. aprila – rekao je Krsmanović.
Kako kaže Radovan Vlačo, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, ukoliko ovakav trend bude nastavljen, nema zime za pčelare.
Kao i prethodnih godina, članice Udruženja žena „Đurđevak” posetiocima su besplatno nudile krofne. Prema rečima predsednice Zorice Berar, umesile su 600 komada.
Manifestaciju su osveštali protojerej Miroslav Stanković i protonamesnik Jovan Veselinov.

  • NAJSPRETNIJI – NAJBRŽI
    Pobednik u žičenju ramova je Marko Mijatov iz Melenaca, koji je nagrađen staklenom košnicom. Drugoplasirani je Ivica Halas, takođe iz Melenaca, a treći Nemanja Lukić, iz Sremskih Karlovaca.
    – Treći put se takmičim na „Pčela festu”. Prethodna dva puta sam bio drugi, a sada sam najbrži. Vežbalo se u međuvremenu, ni sada ne znam koliko sam ramova do sada ožičio – rekao nam je Marko Mijatov.

Tekst i foto B. Jajić