SASTANAK U OKRUGU: Najviše o obrazovanju

Početak nove školske godine obeležiće i pilot-projekat obogaćenog jednosmenskog rada. Za sada јe nastava u jednoj smeni u 204 osnovne škole i 111 izdvojenih odeljenja u Srbiji. Ovakav koncept Ministarstva prosvete omogućава sadržajniji boravak u školi od kojeg će koristi imati đaci, roditelji i prosvetni radnici.

Od prvog septembra đaci u sedam škola u srednjem Banatu idu samo prepodne u školu. Cilj pilot-projekta je pružanje dodatne obrazovno-vaspitne podrške u učenju i razvoju učenika kroz različite modele obogaćenog rada u jednoj smeni u osnovnoj školi. Đaci iz 26 škola na teritoriji Školske uprave Zrenjanin, u Banatu u školskoj 2019/2020. godini idu u školu samo u jednoj smeni. Kada je reč o Srednjobanatskom okrugu, u ovaj pilot- projekat Ministarstva prosvete uključeno je sedam škola Osnovne škole „Jovan Dučić“ Klek, „Mladost“ Tomaševac, „Uroš Predić“ Orlovat, „Slavko Rodić“ Lazarevo i „Sonja Marinković“ Zrenjanin, kao i Osnovne škole „Stevan Aleksić“ iz Jaše Tomića, opštna Sečanj, kao i „4. oktobar“ iz Vojvode Stepe, opština Nova Crnja – istakla je na današnjoj sednici Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Oluški, načelnica Školske uprave.

Sastanku, kojim je predsedavala načelnica Snežana Vučurević, prisustvovali su predsednici opština Nova Crnja Vladimir Brakus, Sečanj Predrag Rađenović, Žitište Mitar Vučurević i gradonačenik Zrenjanina Čedomir Janjić. Predočeni su podaci predškolskom obrazovanju i potrebama izgradnje novih objekata. Takođe, načelnica Okruga upoznala je prisutne sa jačanjem inspekcijskih službi u naredne tri godine.

– Imamo devet republičkih i dve pokrajinske inspekcije u kojima radi 41 inspektor. Prosečna starost je 54 godine. Akcionim planom, u Srbiji je predviđen prijem 1300 inspektora, a u našem okrugu 21. Osim kadrovskog, predviđeno je i bolje tehničko opremanje službi – rekla je načelnica.

Gradonačelnik Janjić je napomenuo ulaganja u predškolsko obrazovanje, privođenje kraju novog objekta na Putnikovu, otvaranje jaslica u sedam sela. Takođe, rekao je da je sve više zahteva da se otvori još jedan vrtić u naselju Bagljaš.

M. B.