SAVET PSIHOLOGA MARINE ĐURIN JOSIĆ: KAKO DA SE NAJBOLjE PRIPREMITE ZA RAZGOVOR SA POSLODAVCEM

Bez preteranog hvaljenja, dajte iskrene odgovore
Posle konkurisanja za željeni posao, konačno dobijate poziv od poslodavca za razgovor. Vaša biografija je primećena, ušli ste u drugi krug i korak ste bliži poslu. Uzbuđenje raste, kao i trema. Sve što treba da uradite, jeste da stojite iza svojih reči u biografiji i predstavite se na najbolji mogući način. Pedagog, psihološka savetnica i trener asertivne komunikacije Marina Đurin Josić će vas posavetovati kako da reprezentujete sebe u najboljem svetlu.
Poznato je da garderoba igra značajnu ulogu u tome kako će poslodavac percipirati kandidata. Šta je poželjno obući za intervju?
Pre nego što odete na razgovor, poželjno je proveriti da li kompanija ima određene zahteve u vezi sa oblačenjem. Isto tako je važno da se obučete u skladu sa pozicijom za koju konkurišete. Slobodno se možete obući po sopstvenom stilu, ali vodite računa da to bude u poslovnom trendu. Obucite odeću u kojoj se osećate prijatno i samouvereno. Lep detalj koji odaje poslovnost je ručni sat. Dođite na razgovor čiste kose, istuširani, koristite blage parfeme.
Savet ženama: bolji utisak ostavljate ukoliko ste u svetlijim tonovima. Poželjna je svedena forma garderobe, uglavnom jednobojna. Možete doći u suknji ili haljini, gde je dužina oko kolena ili dva prsta iznad. Pantalone su sasvim dobar izbor, dok nisu suviše uske ili plitke. Cipele mogu biti sa štiklom ili bez. Štikla ne bi trebalo da bude veća od 4 cm. Šminka je svedena, nakit minimalan.
Savet muškarcima: slična pravila važe kao i kod žena. Dobar utisak ostavljaju svetlije nijanse hladnih boja, možete obući svetlo plavu košulju, a pantalone crne boje. Bolje je izabrati neku neutralnu šaru garderobe. Patike nisu pogodne za intervju, dok su cipele mnogo bolji izbor, ili patike koje liče na cipele. Frizura i brada, ukoliko su deo vašeg uobičajenog izgleda, treba da izgledaju uredno.
Šta treba istaći na razgovoru, a šta ne?
Tokom razgovora možete prikazati sposobnosti koje odgovaraju zahtevima posla i dovesti ih u vezu sa poslom. Slobodno koristite konkretne primere kao što su: dobro znam da računam, ljubazan sam prema ljudima, imam strpljenja u radu sa njima. Pitanje „koje su vaše slabosti” može da bude nezgodno, ali mudro pokažite slabost koja predstavlja vrlinu kada je u pitanju konkretni posao. Slobodno možete istaći osobinu koja najviše odgovara profilu firme i posla (stalno učite i istražujete nova dostignuća u prenošenju znanja). Kada vas pitaju zbog čega bi trebalo zaposliti baš vas, istaknite svoja znanja i sposobnosti (znam da radim na kasi, znam da vozim viljuškar, dobro se snalazim u konfliktnim situacijama). Ukoliko vas pitaju zašto želite da radite za kompaniju gde ste konkurisali, dovedite u vezu svoje znanje i iskustvo sa konkretnim poslom. Slobodno istaknite i svoje vrline, nemojte se stideti. Često neprijatno pitanje može biti zašto ste napustili prethodni posao. Ovde nikako nemojte reći nešto loše o prethodnom poslodavcu. Ukoliko kažete nešto loše, znači da niste lojalni, a takve osobe niko ne želi u svom timu.
Koliko je važan sam kraj intervjua?
Način na koji završavate razgovor je važan jer je to poslednji utisak koji ostavljate. Tada najčešće možete vi da pitate poslodavca više o poslu i o poslovnim obavezama, da li se radi na procenat ili je plata fiksna. Pokažite pozitivan stav u odnosu na posao – izrazite svoju zainteresovanost za radno mesto, pokažite entuzijazam za rad, (stičem utisak da je posao još zanimljiviji nego što sam mislio/la, posedujem kola i nije mi teško da putujem do posla…).
I. Božić