SEĆANJE NA SUGRAĐANE KOJI SU ISPISALI ISTORIJU

Zrenjanin je juče obeležio 98. godišnjicu od osnivanja Srpskog narodnog odbora u tadašnjem Velikom Bečkereku, prvog na teritoriji Vojvodine u nekadašnjoj Austrougarskoj monarhiji. Liturgija je održana u porti Uspenskog hrama, a venci su položeni u porti kraj spomen ploče i ispred kuće dr Slavka Županskog, u Svetosavskoj ulici u Zrenjaninu. Vence su položili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, njegov zamenik Saša Santovac, zamenica predsednika Skupštine grada Ljubica Travica, kao i predstavnici Srpskog narodnog pokreta „Svetozar Miletić”.

akademija-srpski-narodni-odbor-02_Prigodnu besedu posvećenu formiranju Srpskog narodnog odbora čiji je zadatak bio da pripremi dolazak oslobodilačke vojske i preuzimanje vlasti u gradu, odmah nakon oslobođenja u Prvom svetskom ratu, 17. novembra. 1917. godine, kao i njegov državnotvorni uticaj prilikom odlučivanja o pripajanju Baranje, Bačke Srema i Banata Matici Srbiji, na Velikoj narodnoj skupštini, održao je Milan Bjelogrlić, direktor Narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ i član Srpskog narodnog pokreta „Svetozar Miletić“ u Zrenjaninu. O ulozi Srpskog narodnog odbora je pred kućom dr Žarka Županskog govorio načelnik Srednjobanatskog okruga Dušan Šijan.

akademija-srpski-narodni-odbor-03_U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ sinoć je održana akademija posvećena osnivanju SNO i izvedena pozorišna predstava „Ubi me kurje oko“, autorski projekat Vesne Stanković u kojoj, osim ove glumice i rediteljke, igraju Andreja Maričić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu i Srđan Ivanović.
B. JAJIĆ
Foto J. Njegović Drndak

akademija-srpski-narodni-odbor-04_ akademija-srpski-narodni-odbor-05_ akademija-srpski-narodni-odbor-06_ akademija-srpski-narodni-odbor-07_ akademija-srpski-narodni-odbor-08_ akademija-srpski-narodni-odbor-09_ akademija-srpski-narodni-odbor-10_