Šefovi sveta

Zašto je Angela Merkel pozvala, onako iznenada, Vučića sebi, u Berlin, na viđenje? Možda i nismo dobili pravi odgovor na to pitanje. Sam Vučić govorio je o tome kako veruje Nemačkoj, i Angeli, o otvaranju poglavlja i svojoj reformskoj politici štednje koja daje rezultate, šta bi drugo. Oni koji ga ne vole, odmah su raširili kripto-priču kako mu je Angela „očitala bukvicu“ – ne zna-tačno-za šta, nego onako, „za sve“.Odmah posle Berlina, Vučić je, isto tako neočekivano, i ne svraćajući kući, odleteo u arapski svet. I tu smo, naravno, dobili od samog premijera informacije o arapskim invesaticijama i kako je molio svoga prijatelja šeika da još malo više pomogne Srbiji. Hoće, kako ne bi, zato mu je Vučić i dolazio.
E, sad, tu su, s druge strane, takođe krenule kripto-priče, u drugom pravcu: Vučić je, u stvari, bio messenger – zbog svoje miroljubive politike, pošto je prijatelj i sa jednima, i sa drugima (i sa trećima, i četvrtima…), takoreći most (za rešavanje svetskih kriza, ovoga puta izbegličke, jer izbeglice su na toj ruti, od razorenog juga ka bogatom severu, ka Nemačkoj).
Pa, je li bio messenger? Ne zna se, neće Vučić da oda tajnost svoje misije – nije lud da drma kavez, mi ionako obilujemo „šefovima sveta“, da upotrebim baš Vučićev izraz, priznajem da je dobar – em zgodan, em tačan.
I tako će, u nedostatku dokaza, najbolji odgovor biti onaj koji nam je preneo „Njuz.net“: Angela Merkel je pozvala Vučića da mu saopšti da Srbija definitivno mora da se opredeli u koja dva sporta želi da dominira, ne može u svim.
Ipak u ponečemu imamo šefove sveta.
Ljiljana Bailović