SINOĆ U KULTURNOM CENTRU: Svečana akademija povodom Praznika grada

Mesec novembar ispunjen je značajnim datumima iz istorije ovog grada i našeg okruženja. Sudbinski događaji, pre svega oni iz 1918. godine, okupljaju nas i 99 godina kasnije, da se još jednom prisetimo naših slavnih predaka, njihovih dalekosežnih i mudrih odluka, ratnih podviga i dela dostojnih pamćenja i svakog našeg ponosa. U godinama kada se obeležava ceo vek od početka Velikog rata i prelomnih dešavanja tokom njegovog trajanja, naš grad zauzima časno mesto u istoriji srpskog naroda na ovim prostorima.

Ovo je istakao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić na svečanoj akademiji na kojoj je sugrađanima čestitao Praznik grada. Akademija je održana sinoć u Kulturnom centru Zrenjanina, povodom Dana grada, 17. novembra, dana kada je naš grad oslobođen u Prvom svetskom ratu, 1918. godine.

Svečanost je počela himnom Srbije „Bože pravde“, u izvođenju mešovitog hora Pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski“, pobednikom u natpevavanju na ovogodišnjim „Mokranjčevim danima“ u Negotinu, koji je, pod dirigenstkom palicom mr Senka Milisavljević, izveo reprezentativni program u završnici akademije.

Gradonačelnik Janjić je podsetio na događanja u Velikom Bečkereku koji su prethodili novembarskim događajima poslednje ratne godine, osnivanje prvog Srpskog narodnog odbora na teritoriji Vojvodine, tada još u Austrougarskoj monarhiji, poslednjeg dana oktobra, kao i na mudrost tadašnjih političkih prvaka koje je predvodio dr Slavko Županski, dolazak srpske vojske i mirnu predaju vlasti.

– Usledio je 17. novembar, dan koji se ističe u svim gradskim hronikama kao primer smene vlasti i smene država bez prolivanja krvi i nepotrebnih ljudskih stradanja – rekao je gradonačelnik Janjić. – Nikada se na ovim prostorima nije dogodilo da toliko krupne i dalekosežne istorijske promene proteknu na tako miran način. Imaćemo priliku da čujemo večeras i na koji način se pukovnik Dragutin Ristić, predvodnik Gvozdenog puka Knjaz Mihajlo”, obratio tog dana okupljenom narodu na gradskom trgu i još jednom da ukažemo na ogroman značaj njegovih reči – da će zaštitu vojske Kralja Petra Prvog imati ne samo Srbi, već i sve druge narodnosti koje stotinama godina ovde žive zajedno. Sećanje na te slavne istorijske događaje, sećanje na naše slavne pretke, naše sugrađane, političke vođe, vojničke dobrovoljce, ratnike od Solunskog do Istočnog fronta, nije samo poštovanje i naš dug prema prošlosti. To je i najbolji zalog za neko buduće vreme, to su najčvršći temelji zgrade koju zajedno gradimo, u nastojanjima da naš grad i ova sredina budu dobro i poželjno mesto za život, za školovanje, za investiranje, za bavljenje sportom i kulturom, za svaku ljudsku delatnost.

Janjić je ukazao i da se od prekjuče do Novog Sada stiže obnovljenim putem, brže i sigurnije, kao i da se sa pokrajinskom i republičkom administracijom intenzivno pripremaju velike projekte, ne samo u oblasti infrastrukture, već, pre svega, u domenu zapošljavanja. Beleži se i značajan porast interesovanja investitora za ulaganja u pojedine proizvodne pogone koji su iz različitih razloga napušteni, ali i za gradnju novih kapaciteta, pre svega u sve većoj i sve uređenijoj zoni „Jugoistok“

On je rekao da retko koji grad u Srbiji može investitorima da ponudi tako dobre uslove za ulaganje, brzu i ei da smo zaista na dobrom putu da to i ostvarimo.

– Ponosni smo na tu činjenicu ali ćemo biti najzadovoljniji kada u našim industrijskim zonama više ne bude slobodnog prostora, kada svi naši sugrađani budu zaposleni i kada budu mogli da boraju na kojim će radnim mestima i u kojim predutzećima raditi – istakao je gradonačelnik Zrenjanina. – Uveren sm da ni taj dan nije daleko.

Glumac Milan Kočalović je pročitao besedu Slobodana Milina, istoričara i arhiviste, kao i govor pukovnika Dragutina Ristića – Brigadira, koji je svečano ušao u Veliki Bečkerek , 17. novembra, 1917. godine, na čelu srpske vojske , 2. Pešadijskog puka, „Knjaz Mihajlo“, zvanog „Gvozdeni puk“ i koji je kasnije postao divizijski general srpske vojske Kraljevine SHS.

Branka Jajić