SKUPŠTINSKI IZVEŠTAJ I KADROVSKE PROMENE SA POSLEDNjEG ZASEDANjA

Odbornička grupa radikala prestala da postoji

Iako je jedna od najznačajnijih tema skupštinskog zasedanja održanog u sredu, 27. novembra, svakako bila analiza devetomesečnog budžetskog izveštaja, o čemu smo već izveštavali, pažnju javnosti privlače i kadrovske promene. Inače, obiman dnevni red od 35 tačaka, dopunjen je tokom sednice sa još tri koje je predložila vladajuća većina, dok su četiri predloga koje je dostavila stranka „Dosta je bilo” – odbijena.
Na samom početku zasedanja odbornici Srpske radikalne stranke (SRS) Saša Zorić i Dalibor Radosavljević obavestili su Skupštinu da napuštaju odborničku grupu SRS-a i da će u buduće nastupati kao samostalni odbornici. Time je odbornička grupa prestala da postoji, jer su u njoj preostala samo tri člana.
Kad je reč o kadrovskim novinama, najkrupnija je ona na čelu Nadzornog odbora Narodnog muzeja: dužnosti predsednice razrešena je Marijana Vuković, dipl. tekstilni inženjer za dizajn, kao i član Šimon Ferenc, profesor tehničkog obrazovanja. Njih će na pomenutim funkcijama zameniti Nenad Dajić, master informacionih tehnologija, i Iboja Suljko, profesorka razredne nastave.
Promena ima i u školskim odborima osnovnih i srednjih škola.
Sanja Đurin, lekar, i Branislava Golijanin, dipl. pravnica, predstavnice roditelja u Zrenjaninskoj gimnaziji, neće obavljati ovu dužnost. Umesto njih imenovani su Marijana Roksić, dipl. politikolog za novinarstvo i žurnalistiku, i Vojin Perc, dipl. inž. elektrotehnike.
Zorica Kozlovački, predstavnica roditelja u Elektrotehničkoj i građevinskoj školi „Nikola Tesla”, razrešena je dužnosti. Na njeno mesto Skupština je imenovala Miroslavu Simeunović. Ista situacija je u Osnovnoj školi „Servo Mihalj”. Umesto Žuže Kardoš, predstavnik roditelja će biti Jasmina Čordaš. U Osnovnoj školi „Sveti Sava” u Stajićevu ovu funkciju će obavljati Danijela Simić umesto razrešene Slobodanke Dukić.
Poslednje tačke Dnevnog reda odnose se na promene u Javnom komunalnom preduzeću „Čistoća i zelenilo”. Marko Konjikušić, doktor ekonomskih nauka, predstavnik osnivača, razrešen je dužnosti člana Nadzornog odbora, a novoimenovana na ovoj funkciji je Zita Mijatov Davidhazi, diplomirana pravnica.

  • SKUPŠTINA TREBA DA BUDE HRAM DEMOKRATIJE
    Komentar na rad Skupštine dao je Aleksandar Marton, kritikujući ponašanje vladajuće većine.
    – Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) nisu imali dopune dnevnog reda. Time smo želeli da pokažemo da kada mi ne pomenemo određene probleme u Gradu, niko ih neće pomenuti u Skupštini. Ni ovog puta se nije čula ni jedna reč o obilaznici, gotovo da se ništa nije čulo ni o zrenjaninskoj vodi, a to su pitanja o kojima odbornici treba da razgovaraju. Time je Skupština postala obična glasačka mašinerija, a odbornici u što kraćem roku usvajaju sve što je potrebno. Skupština mora da bude hram demokratije u kojem će se kreirati politike lokalne samouprave, a ne samo ono što stigne od Gradskog veća i što se na brzinu usvaja. Ono što je jasno jeste da se nalazimo pri kraju ovog skupštinskog saziva. Apeli LSV-a za ozbiljnijim shvatanjem svega što opozicija predloži nisu doprli do vladajuće većine. Uskoro će izbori, te se nadam da će jedan deo birača kazniti lokalnu samoupravu zbog toga i da će naredni saziv bolje funkcionisati i da će odbornici biti ono što jesu – naglasio je Marton, odbornik LSV-a.
  • ZAR NI REČI O JAVNOJ RASVETI I DEPONIJI?
    – Sednica je protekla kao i obično, bez diskusije i pitanja, a odlučivalo se o krupnim stvarima. Pokušao sam da pokrenem pitanje gubitka regionalne deponije. Još krupnija stvar je problematična javna nabavka za rasvetu vredna skoro 311 miliona dinara, što je više od deset odsto gradskog budžeta. Postupak se razvlačio tokom letnjih meseci, bio je praćen nizom zahteva za zaštitu prava ponuđača, što je iskompromitovalo ceo postupak i navodi na sumnju da je neko duboko „gurnuo ruke u med” – naglašava Igor Ratković, odbornik stranke „Dosta je bilo”.

Miroslava Malbaški