SLAVKO ANĐELOV SLIVE, POZNATI FUDBALSKI ŽONGLER, ČUVA ZANIMLJIVE FUDBALSKE ZAPISE

Kako je otac postao golman „reprezentacije”

Svetozar, Slavkov tata, zarobljen je 14. aprila 1941. godine. U logoru je bio berberin, a u fudbalskom timu zarobljenika golman

Dan pre uvođenja vanrednog stanja poznati zrenjaninski fudbalski žongler Slavko Anđelov imao je 3.069. nastup. Da bi održao formu, naš sugrađanin koji ima 74 godine sada vežba u dvorištu, a jesenas je obeležio i jubilej – imao je 3.000. nastup. Tada je na pločniku u centru grada priredio i malu izložbu fotografija i isečaka iz novina o svojim žonglerskim nastupima. Pažnju je privukla jedna stara slika na kojoj su dve fudbalske ekipe. Ta fotografija za Slavka ima poseban značaj, a ovih dana ispričao nam je priču vezanu za nju.
– Fotografija je nastala u Nemačkoj, mislim da je iz 1944. godine. Na njoj su ekipe zarobljenika vojske Kraljevine Jugoslavije i francuske armije. Golman je bio moj otac Svetozar, koji je o tim danima vodio dnevnik. Iz tih zapisa se zaključuje da je igrano dosta utakmica. Zarobljenici iz Jugoslavije igrali su sa „selekcijama” Francuske, Italije, Kanade i drugih država koje su imale zarobljene vojnike. Fudbal je i u tim vremenima bio najvažnija igra – kaže Anđelov.

Prema zapisima Svetozara Anđelova, 1942. godine odigrano je 18 utakmica, a na 10 su pobedili ovdašnji vojni zarobljenici. Čak postoji i lista strelaca. Za još detalja o porodičnoj istoriji koja potvrđuje da filmovi urađeni na temu fudbala u Drugom svetskom ratu nisu puka fikcija, pomaže nam Slavkov sin koji nosi dedino ime.
Navodi da je stariji Svetozar zarobljen 14. aprila 1941. godine kao pripadnik Prve čete 25. pešadijskog puka negde kod Bihaća. Preko više logora stigao je u onaj kod Stargarda u tadašnjoj Poljskoj, blizu Baltičkog mora. U logoru je bio berberin, a u fudbalskom timu golman.
Slavko nam kaže da je njegova porodica bila uvek okrenuta sportu. Brat je bio rvač, a on je vezan za fudbal. Po žongliranju poznat je širom Srbije i ima mnogo priča o brojnim susretima koji su jednako zanimljivi kao i oni njegovog oca tokom Drugog svetskog rata. Uvek je govorio da mu je omiljeni fudbaler Pele, pred kojim je jednom žonglirao.
Pele je bio u Beogradu pre 15 godina, zbog neke reklamne kampanje. Stajao je na balkonu, a ja sam ispod žonglirao. Ne znam da li me je primetio. Ali zato me je gledao Dijego Armando Maradona, koji je 1987. godine igrao za Napoli. Žonglirao sam u pauzi turnira na kojem su igrali Milan, Torino, Juventus i Napoli. Posmatrao me je neko vreme. Ja sam bio u dresu Jugoslavije, potom sam ga skinuo, a ispod sam imao majicu Brazila, zbog čega se Maradona nije obradovao. Nakon toga sam skinuo i taj dres, pa sam ostao u argentinskom, što je izazvalo pozitivne emocije velikog igrača – seća se Slavko.

N. M.