SREDNJOBANATSKI PRIVREDNICI I KOMPANIJE NAGRAĐENI ZA POSLOVNI USPEH

Jovanović poslovni lider, „Fulgar” najuspešnija firma

Privredna komora Srbije (PKS) dodelila je priznanja preduzećima i preduzetnicima koji su se istakli ove godine. Budimir Jovanović, vlasnik firme „Keramika Jovanović” dobio je priznanje kao poslovni lider, dok je za uspeh nagrađena kompanija „Fulgar ist” (Fulgar East).

DISTRIBUCIJA I PROIZVODNJA
„Keramika Jovanović” osnovana je 1994. godine u Zrenjaninu kao trgovinska kompanija, koja se bavila isporukom građevinskog materijala na veliko. Nekoliko godina nakon toga ovo preduzeće je postalo jedan od vodećih distributera crepa i opekarskih proizvoda na domaćem tržištu. Krajem devedesetih godina prošlog veka, asortiman je proširen programom keramičkih pločica i opreme za kupatilo.
„Keramika Jovanović” je sistem od šest zavisnih privrednih društava, sa oko 400 zaposlenih. Četiri imaju sedište u Zrenjaninu, a po jedno je locirano u Severnoj Makedoniji i Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju PKS.
Ovo preduzeće je danas na samom vrhu na tržištu Srbije i regiona kad je u pitanju promet keramičkih pločica i opreme za kupatilo. Vlasnik je sopstvenog brenda pločica, kupatilskog nameštaja, tuš kabina i paravana, koji se proizvode u fabrikama poznatih domaćih i inostranih proizvođača.
U obraz­loženju PKS kaže se da je privredno društvo „Fulgar” osnovano 2006. godine i deo je grupacije „Fulgar”, najvećeg evropskog proizvođača sintetičkih prediva. Osnivač je „Fulgar S.p.A Italija” koji je lider u proizvodnji prediva na bazi poliamida, kao i obmotanih elastanskih prediva. Zrenjanin je ta firma odabrala kao grad sa tradicijom u tekstilnoj industriji, a novoizgrađeni pogon je prva fabrika na teritoriji našeg grada koja se bavi proizvodnjom sintetičkih prediva. U tom preduzeću trenutno je zaposleno oko 130 radnika. Grupacija je ovlašćeni distributer brenda „Likra” (Lycra).

PRIZNANJA ZA NAJBOLJE U REGIONU
Regionalna privredna komora Srednjobanatskog okruga (PKS RPK Zrenjanin) svake godine dodeljuje godišnje nagrade najuspešnijima u regionu. Kako saznajemo, Komora je nagradila tri zrenjaninske firme – „Novares Srbija” (za sektor industrije), „Borac” a.d. Šurjan (poljoprivreda) i „Stil” (oblast usluga). Kao regionalni poslovni lideri nagrađeni su Goran Aćimov, direktor i vlasnik kompanije „Mattrejd” (Mattrade) i Branislav Banjac, osnivač i direktor firme „Lodžik” (Logic).
Osnovna delatnost „Mattrejda” je gradski i prigradski kopneni prevoz putnika, a ostale su promet roba i usluga, uvoz-izvoz, saobraćaj i veze, ugostiteljstvo, zanatstvo i građevinarstvo. Goran Aćimov je vlasnik (50 odsto), a direktor je od 1996. godine, ističe se u saopštenju PKS RPK Zrenjanin. Branislav Banjac je diplomirani mašinski inženjer-termoenergetičar. Kao direktor uspešne mašinsko-instalaterske firme duži niz godina učestvuje u radu Regionalne privredne komore u Zrenjaninu.
Članovima Komore za 20 i svakih narednih deset godina poslovanja dodeljena je jubilarna nagrada. Među nagrađenima za 30 godina poslovanja su četiri zrenjaninske firme – „EJSII” (ACE – Automatic control engineering), Agencija „Čab”, „MIS komerc”, „SBS VATRO-IMPEKS”, novobečejski d.o.o za trgovinu „Mibaks” i „Mona” iz Sečnja. Priznanje za 20. godišnjicu rada dobili su restoran „Banatska kuća” i „Sins” iz Žitišta.

  • ŠTA PROIZVODE „NOVARES”, „BORAC” I „STIL”
    Firma „Novares”, sa sedištem u Francuskoj, je globalni snabdevač plastičnim delovima koji dizajnira i proizvodi složene komponente i sisteme za automobilsku industriju. Pogon nekadašnjeg „Mekaplasta”, sada „Novaresa”, u Zrenjaninu je počeo sa proizvodnjom 2012. godine. Proširenjem od 3.000 kvadratnih metara 2018. godine, celokupni prostor fabrike je uvećan za jednu trećinu, a novi deo opremljen je savremenom trehnologijom.
    „Borac” a.d. Šurjan bavi se proizvodnjom žitarica. U svom vlasništvu ima 850 hektara poljoprivrednog zemljišta. Zaposleno je 46 radnika, na povremenim poslovima u toku sezone uposli se još 10 do 15 osoba, a koristi se najmodernija mehanizacija.
    Zrenjaninska firma „Stil” je preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Proizvodi obuću i zapošljava skoro stotinu ljudi, od kojih je sedamdesetak sa posebnim potrebama. Godišnje se proizvede oko 50.000 pari zaštitne obuće.

 

  • ČESTITKE GRADONAČELNIKA
    Upućujući čestitku na adresu direktora kompanije „Fulgar” Adolfa Karla Perosija, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je da nagrada Privredne komore Srbije posredno znači i priznanje za povoljan privredni ambijent u Zrenjaninu. Budimiru Jovanoviću gradonačelnik je poželeo da, nakon prvih 25 uspešnih godina poslovanja, nastavi sa dobrim poslovnim rezultatima.

I. Isakov