SREDNJOBANATSKI UPRAVNI OKRUG: OKRUGLI STO NA TEMU PREVENCIJE NASILJA NAD ŽENAMA – KAKVE REZULTATE DAJE „ZRENjANINSKI MODEL”

Problem celog društva, a ne pojedinaca – pobediti crnu statistiku

Ove godine 29 žena izgubilo je život u partnerskom i porodičnom nasilju. Ni jedno mesto niti država nije zaštićena od pojave nasilnika, tako ni mesta u našem Okrugu. Na nama je da damo doprinos i da osnažimo žrtve da prijave nasilje, da od njih ne okrećemo glavu, već da im kažemo da nisu same – istakla je načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, za okruglim stolom koji je održan u okviru međunarodne kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja prema ženama” u petak, 29. novembra, u sali gradskog veća. Događaj su zajedno organizovali Pokrajinski zaštitnik građana, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Srednjobanatski upravni okrug, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da su žene širom sveta svakodnevno žrtve različitih oblika nasilja.
Tokom diskusije pohvaljen je „Zrenjaninski model” borbe protiv porodičnog nasilja, koji je postao primer dobre prakse u celoj državi kako se na pravi način treba postaviti prema ovom društvenom problemu. On podrazumeva, pre svega, dobru koordinaciju svih institucija koje su uključene u zaštitu žrtava porodičnog nasilja.
M. Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju