Stigle vakcine protiv gripa u zrenjaninske domove zdravlja

Vakcine protiv sezonskog gripa stigle su u Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ u Zrenjaninu i odmah su raspodeljene po gradskim i seoskim ambulantana, a potrebnu dozu dobio je i Dečji dispanzer, saopšteno je danas iz Doma zdravlja. Zrenjanin je dobio 3.500 doza.

„Vaxigrip“ vakcina rađena je po preporuci Svetske zdravstvene organizacije i odgovara izolovanim sojevima virusa severne hemisfere Zemlje za 2016/2017. godinu. Mogu je primiti i deca starija od šest meseci.

– Preporučuje se osobama sa hroničnim poremećajem plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, posebno osobama obolelim od šećerne bolesti, zatim osobama sa poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom. Preporuka ministarstva je da vakcinu prime i osobe smeštene u gerontološkim centrima, kao i osobe zaposlene i smeštene u ustanovama zdravstvene zaštite, svi stariji od 65 godina i oni koji su zaposleni u javnim službama koje su u riziku. Trudnice i gojazne osobe takođe spadaju u grupu kojima je preporučeno da prime ovu vakcinu. Imunizaciju treba odložiti u slučaju bolesti sa povišenom telesnom temperaturom ili akutne infekcije – prenela je preporuke lekara Maja Večanski, koordinator odnosa sa javnošću zrenjaninskog Doma zdravlja.

Vreme potrebno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon primanja vakcine, a organizam je zastićen od šest do 12 meseci. Svi koji spadaju u rizične grupe ili žele da se vakcinišu mogu sa se jave svom izabranom lekaru u matičnoj ambulanti, a oni će ih uputiti u dalju proceduru.

S.K.