SUGRAĐANI SE JOŠ UVEK PRIPREMAJU ZA GREJNU SEZONU

Radijatori topli, na stovarištima velika potražnja

Umesto miholjskog leta, početak jeseni obeležavaju temperature ispod proseka za ovo doba godine, zbog čega je grejna sezona krenula ranije. Pripreme za grejanje na čvrsto gorivo počele su u toku leta, a snabdevenost stovarišta je relativno dobra, ocenjuju iz „Ogreva”.

NESTAŠICA DRVETA
– Nabavka je otežana, a potražnja je sa dolaskom lošeg vremena porasla. Ranije su se sugrađani za grejnu sezonu uglavnom pripremali sredinom avgusta i početkom septembra, međutim, sada primećujemo da ogrev kupuju mnogo kasnije – kaže Ivan Radin, direktor „Ogreva”.
Kako saznajemo, na lageru imaju nekoliko vrsti uglja, a cena se kreće u opsegu od devet do preko 13 hiljada dinara. Tu su „kostolac” čija je cena 8.990 dinara po toni, zatim kovinski ugalj od 9.620 dinara, a tona mrkog uglja „pljevlja” može se kupiti za 13.350 dinara.
– Ove godine malo teže nabavljamo kolubarski ugalj, pa ga zbog problema u rudniku trenutno nemamo na lageru – objašnjava Radin.
Dodaje da se oseća i nestašica drveta u cepanicama, a za drvo u paletama od 1h1h1,8 metara, čija je cena 13.590 dinara, čeka se oko deset dana. Za sada postoji određena količina peleta i briketa, ali, ističe, najavljeni su sve duži rokovi dobavljača za isporuku.
Za pelet je potrebno izdvojiti 29,90 dinara po kilogramu, „super” briket (bukva) košta 27,90 dinara, a „ruf” briket (topola) 22,90 dinara za kilogram. Zbog njihove praktičnosti, primetna je veća potražnja.

ZAVRŠNI RADOVI NA RUŽI
Zbog niskih temperatura grejna sezona počela je gotovo nedelju dana ranije, 9. oktobra u popodnevnim satima, ističu u JKP „Gradska toplana”.
U ulici Pere Dobrinovića radijatori su grejali dan kasnije. Nakon puštanja toplotne energije došlo je do manje havarije u ulici Žarka Zrenjanina, koja je u toku dana sanirana, objašnjava Melanija Lojpur, rukovodilac sektora trgovine u „Toplani”.
– Trenutno je bez grejanja naselje Ruža Šulman gde su u toku radovi na mreži. Na pomeranje rokova uticale su vremenske prilike i zaraza radnika korona virusom. Njihov završetak očekuje se do 15. oktobra, kada grejna sezona zvanično počinje – najavljuje Lojpur.

  • ZAVRŠENE PRIPREME ZA SEZONU
    U letnjem periodu za grejnu sezonu pripremljena je kotlarnica, toplotne podstanice i vrelovodna mreža. U kotlarnici su izvršeni radovi hemijskog pranja i konzerviranja kotlova, pregleda i čišćenja dimnjaka, kao i baždarenja sigurnosnih ventila na kotlovima. Urađeno je i servisiranje pumpi i ventilatora u samom pogonu. Takođe je završen servis i zamena dotrajalih ventila, kao i demontiranje kalorimetara na toplotnim podstanicama kojima je istekao žig, a koji treba da budu poslati na baždarenje. U narednom periodu planirano je servisiranje gorionika, poručuju iz JKP „Gradska toplana”.

J. Šormaz