SVEČANOM MISOM OBELEŽEN JUBILEJ: 150 godina Rimokatoličke katedrale u Zrenjaninu

Crkva Svetog Ivana Nepomuka koja krasi glavni gradski trg danas obeležava značajan jubilej – 150 godina od osnivanja i izgradnje. Svečanu misu predvodio je zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet uz sasluženje apostolskog nuncija u Republici Srbiji, monsinjora Lučijana Sorijanija, nadbiskupa beogradskog, monsinjora Stanislava Hočevara, kao i biskupa iz Segedina, Temišvara, Subotiće i Srema. Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni vernici, kao i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

– Ova crkva je relativno mlada i 150 godina za jednu zgradu ne znači mnogo. Ali ona stoji na istom mestu, gde je prema istorijskim zapisima iz 1332. godine postojao hrišćanski katolički hram. Stoga danas slavimo zaista poseban događaj – rekao je u obraćanju biskup zrenjaninski dr Nemet, pozdravivši tom prilikom sve prisutne.

O značaju ovog datuma za vernike rimokatoličke veroispovesti, ali i Grad uopšte govorio je predstavnik Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Gavrilo Grban.

–Imati prostor u kojem će se narod okupljati i tražiti duhovnu pomoć i utehu znači mnogo. Duhovni centri su kroz vekove bili, ne samo mesta molitvenog okupljanja, već i centri u kojima su se rešavala i druga pitanja koja se tiču narodnog života na jednom prostoru. Stoga je ovaj jubilej Zrenjaninske biskupije zaista od velikog značaja, jer pokazuje jedan kontinuitet misionarskog rada i delovanja – istakao je Gavrilo Grban

Sveti Ivan Nepomuk, kojem je katedrala posvećena, zaštitnik je voda i mostova, stoga je glavna poruka svečane mise bila izgradnja mostova priajteljstva, ljubavi i zajedništva prema svim ljudima i među crkvama Istoka i Zapada.

 

M.Malbaški

Foto: Stefan Babuškov

(Opširnije u štampanom izdanju)