Tantijeme

Piše: Ljiljana Bailović

Čitam u dnevnoj štampi da je Sokoj izgubio spor koji je vodio protiv SBB-a. Sudili su se oko količine para koju je SBB uplatio Sokoju, tako nekako. Sokoj je organizacija muzičkih autora Srbije i bavi se zaštitom prava kompozitora, tekstopisaca, aranžera muzike i drugih nosilaca autorskih prava u toj oblasti, kažu – štiti muzički repertoar oko 10.000 domaćih autora i 2.000 stranih.
Ne navijam za SBB (radio i TV stanice treba da plaćaju autorske naknade), nego se sećam kako je bilo na početku te borbe, bila je to velika tema u svim medijima, pa i u našim novinama. Sokoj je angažovao veliki broj „agenata”, uglavnom iz advokatskih kancelarija, koji su uhodili „na terenu” velike i male kafane i kafiće, prebrojavali im stolove i stolice (da bi procenili broj gostiju), uhodili su i frizerske i druge radnje – sve lokale koji su puštali muziku sa magnetofona ili radija radi ugodnijeg ambijenta. Svi oni bili su dužni da plaćaju Sokoju naknadu za muziku kojom su se koristili. Pisala sam o onoj frizerki koja je, posle posete takvog „agenta”, ogorčeno i ljutito izbacila u đubre radio sa čijih talasa su žene iz komšiluka slušale muziku dok im je ona stavljala „trajnu ondulaciju”.
Uz veliki otpor i proteste, Sokoj je pobedio – ne verujem da ćete danas naći bilo kakvu radnju u kojoj se čuje neka muzika. Ali je SBB svakako drugačiji protivnik od frizeraja na ćošku…
Narvno da se, u principu, slažem sa idejom zaštite autorskih prava. Naročito zato da ne bi bilo zloupotrebe autorskog dela i autora. Ali sam takođe ubeđena da svako autorsko delo, a pogotovo ona najvrednija – treba da budu svojina čovečanstva, dostupna svima i da koriste svima: znanje i lepota uvećavaju se kad se dele, a ne kad se prodaju. Treba i mora da se čoveku plati za ono što je komponovao ili napisao, i da honorar bude solidan i primeren. Ali kad se stih pretvori u (nezaježljive) tantijeme, čovečanstvo nazaduje i siromaši, u svakom pogledu… Šta kažete na „koncept” da profesor prvo proveri da li je student kupio njegovu knjigu, pa ga tek onda pusti, ili ne pusti, na ispit? E, pa, to i ja mislim..