TOKOM JULA I AVGUSTA NAŠ GRAD JE BIO CENTAR TVRĐEG ZVUKA – ODRŽAN „ZROK” FESTIVAL

U nama i dalje gori vatra dobrog, starog rokenrola

Neretko muzičari podsećaju da je Zrenjanin grad starih legendi koje žive i traju uprkos brojnim izazovima i mesto u kojem, i dalje, gori vatra dobrog, starog roka. Na ovu činjenicu su nedavno ukazali: Dragi, Žika i Petar Jelić, vođe „Ju grupe”, pevač i gitarista „Atomskog skloništa” Bruno Langer, frontmen „Osvajača” Zvonko Pantović Čipi, dr Nele Karajlić, Jurica Pađen i mnogi drugi.
Krajem jula i tokom avgusta amfiteatar Kulturnog centra bio je središte vrhunskih svirki. Brojna publika svih uzrasta dolazila je da podrži omiljene sastave. Mogli su da čuju domaće izvođače: „Drink or die”, „Restore”, „Uroš i nejaki”, „Živa i Nemac”, „Nepalac”, „Madrese”, „TBK”, prestonički „Šaht” i novosadsku „Prljavu frekvenciju”.

PODRŠKA DOMAĆIM MUZIČARIMA
Više o Festivalu ispričao je Vladimir Đurić, zamenik direktora i rukovodilac programske službe Kulturnog centra. Prema njegovim rečima, prvi rokeri u našem gradu tvrde da je u Zrenjaninu održana „Gitarijada” godinu dana pre velike beogradske. Od 60-ih, pa do danas, dodaje naš sagovornik, mnogobrojni bendovi stvarali su svoj izraz i viđenje stvarnosti i imaginacije. Rok scena je nakon 70-ih zaživela zahvaljujući Đorđu Đoki Vojinoviću, koji je u svojim radio emisijama promovisao ovu vrstu stvaralaštva.

– U to vreme pojavljuje se i naziv ZROK, i kao takav opstao je do danas. Scena je imala uspone i padove, ali je ipak opstala. Muzičari se rado odazivaju i učestvuju u našim manifestacijama. Kulturni centar nastavlja da pruža podršku, prostor, tehniku i promociju zrenjaninskog rokenrola i to ćemo činiti i u narednim godinama. Živeo ZROK! – poručio je Đurić.
Čast da probije led pripala je sastavu „Drink or die” koji već dve decenije traje na lokalnom muzičkom nebu. Poznati su i širom regiona, „eks JU” prostora, a u septembru će peti put svirati u Rumuniji. Nastali su 2002. godine u pobuni protiv sistema, korupcije i lošeg društva, ali i iz ljubavi prema pank i hardkor muzici.
Kako je za naš list ispričao pevač Vladimir Malbaški, s početka su bili orijentisan na obrade poznatih pesama. Probe su održavali u skladu sa mogućnostima.
Ekipa koja čini postavku se za 20 godina menjala. Kroz bend je prošlo dosta gitarista dok se nije oformio konačni tim koji danas čine: Vladimir Malbaški i Miroslav Sporin (vokali), Dejan Janečka (bubanj), Marko Kecman (bas), Lazar Sporin (gitara) i Petar Petković (solo gitara). Mogu se pohvaliti da iza sebe imaju brojne samostalne svirke, velike koncerte i učešća na mnogim festivalima. Snimili su dva studijska („Govore mi” i „Pohlepa”) dok je treći u pripremi, jedan EP (mini-album) i nekoliko singlova.
– Ovo je naš grad i naša pravila. Svirali smo na brojnim mestima, ali je kod kuće najlepše. Na domaćem terenu osetimo pravu energiju i ljudi nas vole – rekao je Vladimir Malbaški.

„NEPALAC” I „UROŠ I NEJAKI”
Brojne simpatije pobrao je i „Nepalac”. Izvodili su poznate hitove, a Zrenjaninci su na njih reagovali plesom, ovacijama i gromoglasnim aplauzom. Od ideje, do benda koji komponuje i svira svoje pesme, bilo je potrebno više od godinu dana. Do sada su snimili spotove za „Beton”, „Jedno mesto”, „Trag”, „Kao u stripu da živim” i „Radim za prvi maj” koji se mogu naći na „Jutjubu” i drugim platformama. Prema rečima frontmena Nebojše Baraća, u planu je izlazak singla za singlom (uz propratne spotove), dok se ceo prvi album ne predstavi javnosti.
– Nastupamo po Vojvodini, pripremamo šesti solo i spot za numeru „S njim” čiji se izlazak očekuje ovih dana i tražimo izdavačku kuću – kazao je naš sagovornik.


„Nepalac” čine: Branislav Kokora (gitare), Željko Ćurčić (bas), Nikola Veličković (bubnjevi i perkusije), Siniša Stanojević (gitare) i Nebojša Barać (vokal, klavijature).
– Zahvaljujemo se svima koji su nam svojim prisustvom ulepšali koncert. Veoma nam je drago što smo imali priliku da predstavimo i novi materijal, koji je na osnovu reakcija, pozitivno prihvaćen. Najavljujemo predstojeće nastupe u gradu i okolini – dodao je Barać.
Najmlađi sastav na Festivalu, sa armijom obožavalaca bio je „Uroš i nejaki”. Postoje nešto više od dve godine. Kako nam je ispričao pevač Uroš Derikrava ,stvarju autorske pesme kojih imaju oko 30. Uz njega su još i: bubnjar Momčilo Momirov, basista Aleksa Torbica, trombonista i klavijaturista Uroš Silaški i gitarista Mihajlo Cvejić.
– Nastali smo još u srednjoj školi. Prvu postavu činili smo Uroš Silaški i ja. Vremenom su nam se priključivali i ostali članovi. Što se „ZROKA” tiče nosimo samo pozitivne utiske. Svirali smo i lane. Volimo prostor amfiteatra, jer imamo prisniji kontakt sa publikom. Uvek napravimo dobru atmosferu. Kao mlad bend koristimo svaku priliku da se predstavimo publici, a ovo je bila jedna od njih. Zahvalni smo svima koji nas podržavaju, prate, dolaze na koncerte, ali i onima koji posećuju ovakve manifestacije i slušaju dobru muziku – poručio je Uroš Derikrava.
Miroslava Malbaški