U „DEČJEM CARSTVU“ : Održana humanitarna radionica „Za Tarine prve reči“

U Kreativnom centru „Dečje carstvo“, u nedelju su, uz poštovanje epidemijskih mera, od 14 do 17 časova održani  humanitarna dečja radionica i bazar „Za Tarine prve reči“ koja je, sa mamom Dunjom, učestvovala u radionici. Ovo je bila još jedna od akcija pomoći našoj maloj sugrađanki. Domaćini „Dečjeg carstva” Bosiljka Raca Plećaš i Milica Plećaš Papić kažu da jedan od ciljeva otvaranja ovog prostora jesu i humanitarne aktvnosti.

Tara Stojančev je rođena 17. jula 2018. godine u 29. gestacijskoj nedelji trudnoće, što je sa sobom donelo određene izazove. Svoje prve dane, umesto u krevetiću kod kuće, provela je u Dečjoj bolnici u Novom Sadu.  Od dvadesetak dijagnoza sa kojima je rođena, kako kaže Dunja Stojančev, celokupne okolnosti u vezi sa prevremenim rođenjem su za posledicu imale teško oštećenje sluha. Od početka nije pokazivala da reaguje na majčin glas i zvuke u okolini, što je navelo na sumnju da postoji određeni problem.

Operacija ugradnje kohelarnog implanta je obavljena 8. septembra pošle  godine u Kliničkom centru Vojvodine – piše u apelu za podršku roditeljima. Oštećenje čula sluha dovodi do kašnjenja u njenom psihomotornom razvoju, s toga je potrebna redovna realizacija tretmana na nedeljnom nivou, uključujući redovno praćenje  tima stručnjaka. Tari su neophodna sredstva za logopedske i defektološke tretmane, kao i za specijalne rehabilitacije. Dunja je zadovolja Tarinim napretkom, mada svako dan nos novu neizvesnost.  Za tretmane ir ehabilitaciju u Razvojnom centru u Novom Sadu,, mesečno im je potrebno 150.000 dinara, što ova porodica, koja je posvećena brizi za zdravlje njihove mezimice, nema.

U Fondciji “Budi human”za Tarino lečenje otvoren je broj 876 na 3030, kao I namenski žiro račun.  Dunja Stojančev je zahvalna  svima koji im pomažu, od organizovanja humanitarnih bazara, uplata sredstava – od pojedinaca, do firmi (posle humanitarnog bazara I turnira u Stajićevu, bilo je i uplata iz firmi u ovom mestu), a stigla je i donacija od “Dijamanta”.

– Svima dugujemo veliku zahvalnost, bez njihove pomoći  nista nebismo mogli. Poštujem što neko hoće da ostane anoniman, ali zna koliko cenimo to što čini za našu devojčic. I hocu da se zahvalim Anastasiji Mišić, koja sa mnom vodi Tarin instagram profil, i pomaze oko postavljanja kutija po gradu i da se zahvalimo svima, njihovo malo, nama znači mnogo. I da smo zahvalni na svemu što rade za nas, i što su uz nas. Mi ćemo kao roditelji nastaviti i dalje da se isto toliko i sami angazujemo, jer moje slobodno vreme je ispunjeno tako sto trazim pomoc po svim grupama, povezujem se sa drugim ljudima, firmama, organizacijama. Aktivni smo  i u grupi na fejsbuku koja broji više od 290.000 ljudi, “Budi human- humanitarne licitacije“ i da na taj naćin mogu da nam pomognu, postavljajuci neku licitaciju za Taricu. Želim da pozovemo i druge da se pridruže na fejsbuk  grupi i stranici „Za Tarine prve reci“, kao i na instagram profilu „zatarineprvereci“, koje ja vodim, i svakodnevno objavljujem sve nove informacije o uplatama i akcijama – rekla nam je Dunja Stojančev.

M.Bečejac