U DOMU KULTURE U ŽITIŠTU U SUBOTU SE ZAVRŠAVA „SPOMENAR”

Pesmom i igrom, veterani od zaborava čuvaju tradiciju
Susret veterana folklora „Spomenar”, koji se već 22 godine održava u Žitištu, svake subote u martu, završava se sutra, u Domu kulture. To je manifestacija koja je ponos organizatora, Kulturno-prosvetne zajednice i Opštine Žitište. U protekle 22 godine, kako su ovde izračunali, Žitištanima se predstavilo 19.000 učesnika iz Srbije, Republike Srpske, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Grčke i Rumunije. Veterani, oni stariji od 35 godina, neguju izvornu muziku i folklor i čuvaju je od zaborava.
Ovogodišnji „Spomenar” otvoren je 17. marta, a završava se u subotu, 31. marta. Na svečanom otvaranju goste i učesnike pozdravila je Edit Sarka, direktorka Kulturno-prosvetne zajednice Žitište. Đorđe Žuža, zamenik predsednika Opštine Žitište, svečano je otvorio ovu manifestaciju i tom prilikom istakao kako se u ovoj sredini velika pažnja poklanja negovanju kulture i narodnog stvaralaštva. Gošće 22. „Spomenara”, na njegovom otvaranju, bile su i Snežana Vučurević, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga, kao i Dragana Petković, predsednica SO Žitište.
I ove godine, od defilea pa do koncerata, prikazana je raskoš narodnog stvaralaštva, nošnji, muzike, folklornih igara od kojih svaka ima posebno značenje za kraj iz koga izvođači potiču. Više od 30 kulturno-umetničkih društava, njihovi članovi – izvođači koji su dušom i srcem preneli tradiciju svog mesta, publika je znala da primi i pozdravi. Takođe, otvorena je i izložba slika učesnika likovne kolonije koju svake godine organizuje Kulturno-prosvetna zajednica.
Verujemo da će i subota, poslednje veče „Spomenara”, biti u znaku lepe pesme i igre, a manifestacija opravdati svoj cilj – negovanje kulture na prostoru srednjeg Banata. Prema programu, sutra će Žitištama svoje umeće pokazati veterani folklora zrenjaninskog KUD-a „Pionir”, a nastupiće i KUD „Nikola Tesla” Beograd, KUD „Železničar” Novi Sad, KUD „Sveti Sava” Kranj, KUD „Srbija” iz Kule i KUD „Rogalj” iz Žablja.

M.B.

  • ZA RAD UDRUŽENjA 1,5 MILIONA DINARA
    Četvrtak, 29. mart, bio je poslednji dan roka do kada su žitištanska udruženja mogla da konkurišu za sredstva iz opštinskog budžeta, a na ime podrške za njihove ovogodišnje programe i projekate. Za finansiranje, odnosno sufinansiranje projekata i programa namenjeno je milion i po dinara. Listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa/projekata utvrdiće konkursna komisija i objaviti je na internet stanici opštine Žitište najduže u roku od 30 dana od dana zaključenja konkursa, dakle do kraja aprila. Posle razmatranja mogućih prigovora (koji se podnose u roku od tri dana od njenog objavljivanja) komisija je dužna da se o njima izjasni u roku od 15 dana, a rešenje o izboru programa/projekta udruženja, koji se finansiraju iz budžeta Opštine Žitište donosi Predsednik Opštine, u roku od 15 dana od dana prijema dokumentacije od komisije. L.Z