U NEDELJU SVI PUTEVI VODILI U BELO BLATO NA GURMANSKU MANIFESTACIJU

Kobasice, čvarci i domaća peciva planuli očas

Ko jednom proba beloblatske kobasice, ne odustaje od ponovnog dolaska. Stoga je i kolona vozila ispred ovog sela u nedelju, 16. februara, bila višekilometarska. I niko nije krenuo u „rikverc”, iako su pojedini vozači čekali i više od dva sata. Miris zimskih đakonija i sunčan i topao februrski dan probudili su potrebu za putovanjem u Belo Blato na sedmi Festival kobasice i domaće rakije.
Prema procenama, Belo Blato je posetilo više od 15.000 gostiju. A kobasica – to, zaista, niko ne zna – bilo ih je na svakom koraku, sušenih, pečenih, u pripremi za punjenje, u kantama i lavorima, a najviše na stolovima koji su se brzo praznili. Planuli su očas i slanina, pečenica, pršuta, čvarci, razne vrste sireva, pogačica sa sirom i čvarcima, kolači sa ludajom, kiflice sa pekmezom, kao i rakija, belo, crveno i roze vino, pčelinji proizvodi…
Oni koji su uranili, a među njima je bilo najviše planinara koji su došli peške iz Zrenjanina, mogli su da probaju i krvavicu.
Kada se krompir peče sa kobasicom, to je poseban ukus. Zato domaćini nisu mogli da se napeku ovog specijaliteta, a za beloblatski paprikaš tražio se bon više, šta košta, da košta. Pa sve to uz domaći kiseli kupus i vruću cipovku.
Posetioci i izlagači došli su iz zemlje i inostranstva – Mađarske, Rumunije, Slovenije.
Branka Jajić

Opširnije u štampanom izdanju