U SREDNjEM BANATU GRAĐANI NEMAJU UVID U RAD LOKALNIH SAMOUPRAVA

Nova Crnja na začelju

Po indeksu transparentnosti lokalne samouprave, Nova Crnja i Sečanj mnogo su bliže 500 kilometara udaljenom Preševu, nego obližnjem Plandištu. Pomenute dve opštine Srednjobanatskog upravnog okruga na začelju su tabele koju je napravila nevladina organizacija „Transparentnost Srbija” iz Beograda, nakon što je u prvoj polovini ove godine analizirala građanima (ne)vidljiv rad administracija 145 jedinica lokalne samouprave, njihovih javnih preduzeća, veća i skupština…
Sa ukupno 23 (od mogućih sto) Opština Nova Crnja je na 136. mestu, a Sečanj na 130, sa samo 26 poena. Indeks transparentnosti Opštine Žitište iznosi 37 (82. mesto), dok je Zrenjanin na poziciji 48 (ocena 44). Najbolje plasiran je Novi Bečej (28 mesto), sa indeksom transparetnosti 48.
Opština Plandište je najbolje rangirana sa ocenom 67, dok drugo mesto dele Paraćin i Novi Pazar sa ocenom 66, slede Veliko Gradište i Užice (64), Vrnjačka Banja (62), Leskovac i Vranje (60). Na dnu tabele su Smederevska Palanka (12), Preševo (13), Svilajnac (18), Bogatić (19), Ub (20), Bela Crkva (21) i grad Jagodina.
Indikatori po osnovu kojih je formiran indeks transparentnosti grupisani su, inače, u osam kategorija – „Skupština i veće”, „Budžet”, „Opština i građani”, „Slobodan pristup informacijama”, „Javne nabavke”, „Informator o radu”,
„Javna preduzeća i ustanove” i „Javne rasprave”, a 14 indikatora spada u kategoriju „ostali”, odnosno nisu posebno grupisani.
Sečanj, Žitište i Nova Crnja ne pominju se među najboljima ni u jednoj od pomenutih grupa indikatora, ali su zato Zrenjanin i Novi Bečej među najbolje ocenjenima u grupi „Skupština i veće” (Zrenjanin šesnaesti) i „Budžet” (Novi Bečej 24.)
Stručnjaci „Transparentnosti Srbije”, pored ostalog, analizirali su sadržaj zvaničnih, službenih internet prezentacija jedinica lokalnih samouprava. Oni tvrde da, osim delimično Zrenjanina, posredstvom zvaničnog sajta, nijedna druga opština u srednjem Banatu ne predočava građanima odluke veća i skupštine, a niko, pa ni Zrenjanin, na sajtu nema rezultate glasanja na sednici skupštine ili, na primer, da li su podneti amandmani na predloge odluka i ko ih je podneo…

  • Samo osam opština ima rezultat veći od 60
    Prosečan indeks transparentnosti rada srpskih gradova i opština je ostao nepromenjen od 2015. do 2019. (40 od mogućih 100). Jednom postignuti nivo transparentnosti ni u kom slučaju nije garancija održive dobre prakse. Samo osam od 145 opština/gradova ima rezultat veći od 60, pa su potrebni značajni i kontinuirani napori za poboljšanje i održavanje transparentnosti, čak i među najboljim opštinama.

Z. Dedić