U „VINEKS ETILU” IZ LUKIĆEVA PRAVIĆE STRUJU IZ STAJNJAKA I BILJNIH OSTATAKA

Elektrana spas za nos

Posle Botoša, Česterega, Sečnja i u Lukićevu će se praviti struja korišćenjem stajnjaka i biljnih ostataka, iz takozvanih obnovljivih izvora. U dvorištu kompanije „Vineks etil” do novembra naredne godine biće sagrađena biogasna elektrana snage dva megavata (MW).
Početku radova na ovom energetskom objektu, čija je vrednost milion evra, zajedno sa Goranom Ilićem, vlasnikom i direktorom pomenute firme, u ponedeljak je prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima.
Domaćin je objasnio da će se u elektrani njegovog preduzeća struja dobijati od biogasa, a ovaj od ostatka kukuruza nakon prerade u špiritani, odnosno od stajnjaka sa obližnje farme na kojoj ima skoro 500 krava. Kako je rekao, na taj način biće eliminisan neprijatan miris od pomenutog otpada, često povod za ljutnju stanovnika Lukićeva na „Vineks etil”. Ilić je naglasio da će bioelektrana ukloniti i treći uzrok relativnog zagađenja životne okoline, a to je ugalj čijim je korišćenjem zagrevana voda neophodna za preradu kukuruza. Ona će se u biogasnoj elektrani dobijati kao nusproizvod pri proizvodnji struje i odmah će biti odvođena u pogone za preradu kukuruza u alkohol. Onim što ostane od stajnjaka i biljnih ostataka koji će se „prerađivati” u bioelektrani, đubriće se okolne njive.
Prema rečima gradonačelnika Čedomira Janjića, „Vineks etil” je primer uspešnog ulaganja na području Zrenjanina. Ova firma zapošljava 53 radnika, što je zavidan broj za poslodavca u naseljenom mestu poput Lukićeva.

01 20180917 vineks tabla biogas
– Posebno raduje što će izgradnjom ovog postrojenja biti otklonjen problem neprijatnog mirisa koji nastaju u procesu lagerovanja otpada iz destilerije. Čuli smo da će to, zajedno sa stajnjakom i drugim biljnim ostacima, biti sirovina za proizvodnju biogasa i struje – naglasio je Janjić.
Biogasna elektrana „Vineks etila” imaće tri puta veću snagu od botoške i one u Česteregu, a biće i duplo jača od elektrane koju u Sečnju pravi Poljoprivredno ribarsko preduzeće „Sveti Nikola”. Nacionalnim akcionim planom za obnovljive izvore energije predviđeno je, inače, da se u Srbiji do 2020. godine izgradi 30 MW biogasnih postrojenja, a srednji Banat će, shodno završenim i započetim investicijama davati svaki sedmi megavat iz obnovljivih izvora.
Znalci tvrde da je ovo malo s obzirom na količinu stajnjaka i biljnih ostataka koje ovaj region ima, ali i cenu koju je EPS, shodno domaćim propisima, dužan da plati proizvodnju struje iz obnovljivih izvora.

  • DOBRA SARADNJA
    Kompanija „Vineks etil” došla je u Lukićevo 2013. godine pošto je od Zemljoradničke zadruge „Veljko Lukić Kurjak” kupila farmu krava i deset hektara zemlje. Vlasnik firme Goran Ilić zadovoljan je saradnjom sa lokalnom samoupravom i to je jedan od razloga što je u unapređenje proizvodnje mleka i etil alkohola do sada investirao četiri miliona evra…

Z. Dedić