U ZRENJANINU ODRŽAN 12. KONGRES LIGE SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE: Poverenje Nenadu Čanku

Nenad Čanak, osnivač i dosadašnji predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine ponovo je, na 12. kongresu LSV, u subotu izabran za predsednika ove, najjače autonomističke stranke u Vojvodini.

– Iza nas je 28 teških godina borbe za obnovu na današnji dan, 6. oktobra je tačno 30 godina od nasilno oduzete autonomije Vojvodine, a pred nama je još mnogo izazova do ostvarivanja našeg cilja. On je poznat: puna autonomija Vojvodine u Srbiji, sa zakondavnom, izvršnom i sudskom vlašću i izvornim prihodima. Verujem da će posle dogovora Beograd – Priština, na dnevni red doći Vojvodina. Uskoro ćemo početi razgovore sa nevladinim organizacijama, pojedincima i strankama koje zastupaju ideju pune autonomijeVojvodine. Srbija jeste naša država, ali ne pristajemo da budemo ničiji plan, kao što smo pre tri decenije postali plan Slobodana Miloševića, koji je tada počeo svoj program nasilnog preuređenje Jugoslavije koji se, mnogi su već tada ukazivali, završila katastrofom za narod kom i ja pripadam… Poslednjih godina govori se o prekomponovanju lokalnih vlasti pod pritiskom, a ne treba zaboraviti da je 6. oktobra dogodilo najopasnije prekomponovanje valsti – napadom na ustavni poredak Jugoslavije – rekao je Čanak u momentu proglašenja izbora, obraćajući se delegatima.

Za članove Predsedništva LSV koje ima 11 članova, iz srednjeg Banata su izabrani: Dušan Jakovljev, Bojan Kostreš, Dejan Čapo i Saša Šućurević.

M. S-n.

Kongres Ligasa glasanje