UKRAJINKA INA SUČKOVA DOŠLA JE PRE PET GODINA U ZRENjANIN GDE JE OTPOČELA NOVI ŽIVOT

Prava ljubav ne poznaje granice

U naš grad došla je 9. avgusta 2015. sa jednim koferom u koji je stala frizerska oprema, kozmetički materijali i malo letnje garderobe. Znala je da joj je za sreću potrebno malo, bilo joj je važno samo da je pored Vuka

U naš grad došla je 9. avgusta 2015. sa jednim koferom u koji je stala frizerska oprema, kozmetički materijali i malo letnje garderobe. Znala je da joj je za sreću potrebno malo, bilo joj je važno samo da je pored Vuka
Od svoje pete godine tačno sam znala da želim da budem frizerka. Još u osnovnoj školi završila sam početne kurseve i na časovima sređivala frizure profesorkama. Nastavila sam da se usavršavam u srednjoj frizerskoj školi, u skupim salonima u Kijevu i u raznim privatnim frizerskim školama. Želja za znanjem me je dovela i do šminkanja, nadogradnje trepavica, korekcije obrva, kurseva stiliste za garderobu…
U jednom trenutku sam shvatila da klijenti u meni vide i snažnu, interesantnu osobu. Ali, nešto mi je nedostajalo u životu. Želela sam da upoznam pravog, dobrog čoveka koji će me voleti, razumeti i sa kojim ću zasnovati porodicu – počinje svoju priču Ina Sučkova, stilistkinja lepote, rođena Ukrajinka koju je pre pet godina sudbina dovela u naš grad.
Postala je supruga Zrenjaninca Vuka Vešovića, grafičkog dizajnera koji je jedno vreme radio i u zrenjaninskom Narodnom pozorištu „Toša Jovanović”.

SVE JE POČELO DOPISIVANjEM…
Kao i svaka žena, znala je kako čovek kojeg priželjkuje treba da izgleda. Nije joj bilo bitno poreklo i nacionalnost. Sve je počelo preko sajtova za upoznavanje. To joj je bio najlakši vid komunikacije. Nakon nekoliko neuspelih pokušaja i dugog dopisivanja, krajem februara 2015. dobila je poruku na ruskom jeziku od muškarca iz Srbije koji je tražio njen broj telefona.
– Prema slici, nije bio ni nalik onome što sam zamišljala. Za Srbiju nikada nisam čula i nisam želela da mu dam broj. Padalo mi je na pamet koliko je hiljada kilometara udaljen od mene. Razmišljala sam, i na kraju odlučila da mu ipak dam kontakt.
Prvo je on mene nazvao. Pričali smo na ruskom nekoliko minuta i vrlo me je zainteresovao. Bila sam zauzeta poslom, nisam redovno odgovarala na poruke, a on je imao strpljenja i razumevanja. U jednom trenutku odlučili smo da se upoznamo. Pozvao me je u goste, otišli smo na Taru za prvomajske praznike. Tako sam odlučila da se upustim u ovu avanturu – iskrena je naša sagovornica.
Nije se plašila da sama krene avionom, u njoj do tada nepoznatu zemlju, i susretne se sa čovekom sa kojim se samo jednom čula telefonom. O tome je obavestila samo dve drugarice, a čak ni njeni roditelji nisu znali.
– Neko će iz ove priče pomisliti da sam luda (smeh), ali sam bila sigurna u Vukovu iskrenost. Deset dana koje smo proveli zajedno pomogli su nam da odlučimo o svojoj budućnosti. I ja sam postala drugačija, smirenija, opuštenija, nisam razmišljala o sutrašnjem danu jer je uz mene bio neko uz koga sam se osećala sigurnom. Bilo mi je teško kada sam se vratila u Ukrajinu, jer je teret svakodnevnog života opet spao na mene. Morala sam sve sama…a srce mi je ostalo u Srbiji – kaže Ina.

ZAVOLELA SAM SRBIJU
Dva meseca je sređivala dokumentaciju, klijente, stan. U grad na Begeju došla je 9. avgusta 2015. sa jednim koferom u koji je stala frizerska oprema, materijali za trepavice i obrve i malo letnje garderobe.
– Znala sam da mi je za sreću potrebno malo i bilo mi je važno samo da sam pored Vuka. Nebitno gde. Ove godine biće pet godina otkako smo zajedno. Za to vreme mnogo toga smo ostvarili, najviše zahvaljujući njegovoj upornosti – priča Ina.
Nakon dolaska u Srbiju njoj je nedostajala Ukrajina, život u stalnoj gužvi, veliki grad. Bilo je trenutaka kada je poželela da se vrati, ali nije mogla sama! Više sebe nije posmatrala kao pojedinca, već su ona i Vuk bili jedno.
– U početku mi je bilo teško da prihvatim mentalitet, srpski jezik koji je drugačiji od ukrajinskog, različit pogled na svet, ali uvek je tu bio Vuk koji me je u svemu podržavao. Srbija je divna zemlja, ima mnogo zelenila, prelepu prirodu, a pre svega dobre ljude. Hrana je izuzetno kvalitetna, bogata i ukusna. Domaćih mlečnih proizvoda ima na svakom koraku i baš su po mom ukusu. Njih sam najviše zavolela. Ono što mi se posebno dopada je to što je porodica u Srbiji važna, što se brižljivo neguje odnos između roditelja i dece. Nedeljni ručkovi su deo tradicije, kao i proslavljanje praznika, slava – govori Ina Sučkova.

SALON LEPOTE U ZRENjANINU
Ina objašnjava da u Zrenjaninu nije bilo kvalitetnih salona lepote niti stručnih škola u kojima bi se učilo o ovoj oblasti koja je sve više tražena i aktuelna.
– Pre tri godine otvorili smo u Zrenjaninu poseban salon lepote „Beauty expert hair & lash”. Nalazi se u Tržnom centru „Brigadira Ristića”, kod nadvožnjaka. Nadograđujemo trepavice i uređujemo obrve na prirodan način. Pitate se kako? Sve vrste nadogradnje, od klasične do gustih volumena pravimo tankim, laganim materijama, zbog kojih i najgušće trepavice izgledaju estetski i prirodno. Prave trepavice ostaju podpuno zdrave i ne oštećuju se.
Obrve uređujemo posebno. Analiziramo oblik lica, iscrtavamo budući oblik i bojimo ih profesionalnom, prirodnom kanom za obrve. Tako dobijamo efekat našminkanih obrva. Smatram da je znanje potrebno deliti i prenositi kako bi se stvorio prostor za protok novih i kvalitetnih informacija – kaže Ukrajinka.


Napisala je edukativne programe za svaki tretman, a Vuk ih je objedinio u skripte. Na obuku joj dolaze studenti iz cele Srbije, najviše iz Beograda. U Novom Sadu i Crnoj Gori ima predavače koji rade po njenim programima. Kreirala ih je kada je bila trudna i kada nije mogla da radi sa klijentima.
– Snimila sam onlajn kurseve koji su mi dobro došli i u ovom periodu kada više od mesec i po dana nisam radila. Salon je moj jedini izvor prihoda. Zbog zabrane nisam smela da radim sa klijentima, a sa nama žive i Vukovi roditelji koji spadaju u rizičnu grupu. Platu koju ima dovoljna nam je za osnovne životne potrebe. Ne za drugo.
U ovoj situaciji svima je bilo teško. Na našem poslovnom instagram i fejsbuk nalogu snimala sam video materijale o feniranju, pravljenju različitih frizura, nezi kose i obrva. Volim kada mogu da pomognem ljudima, tada sam i ja srećna – kroz osmeh kaže Ina koja je tokom vanrednog stanja završila nekoliko kurseva i postala sudija prvog onlajn takmičenja u Srbiji za lash artiste „Serbian Lash Fantasy”.
Vuk i Ina su salon pripremili za novi početak poštujući sve preventivne i zdravstvene mere i nadaju sa da će im se stalne mušterije što pre vratiti.

Miroslava Malbaški

FOTO: privatna arhiva