UOČI VASKRSA: Dečji festival „Uskršnje jaje 7” na glavnom trgu

Iz šume nam zeka javlja, biće slavlja i radosti, mali zeka sve vas časti” – moto je sedmog Dečjeg festivala „Uskršnje jaje” koji će biti održan u subotu, 23. aprila, na glavnom gradskom trgu, od 11 do 15 časova. Organizator je Udruženje„Vratimo deci radost u pokretu” uz pokrovizeljstvo Grada Zrenjanina i podršku brojnih institucija i sponzora, poput Sportskog saveza, Turističke organizacije, Crvenog krsta i brojnih sponzora koji su obezbedili nagrade. Za cvetni izgled pobrinuće se i cvećara Daruši”, pomoć u realizaciji obezbediće Turistička organizacija, JKP Čistoća i zelenilo”. Medijski pokrovitelj je list „Zrenjanin”.

Udruženje „Vratimo deci radost u pokretu“ i Grad Zrenjanin, potrudiće se da najmlađi Zrenjaninci i njihovi gosti, ali i roditelji, uživaju u maštovitom ambijentu, pesmi horova i igri članova plesnih i kulturno-umetničkih društava, animatorima, spotskim igrama, a sa njima će, sa svojom gitarom, biti i Nemanja Stojšić, koji ne propušta da se se druži sa decom svog grada. Posle dve godine pauze zbog poznate epidemiološke situacije, Festival Uskršnje jaje” se sa nesrpljenjem očekuju.

– Biće dodeljena i nagrada za najlepše ukrašeno uskršnje jaje, koje će deca doneti od kuće. Biće tu i uskršnja zekina kućica i dvorište, ukrašeno prazničnim motivima i naravno, maskota zeca u dvorištu. Uskršnje drvo želja je nešto novo – deca i roditelji ostavljaće na njemu poruke – kažu organizatorke, Sanja Milojević i Slobodanka Stevanović iz Udruženja Vratimo deci radost upokretu”.

Neće izostati ni dečji Uskršnji vašar” gde će mali prodavci izlagati svoje rukotvorine. Biće i uskršnje gnezdo od slame kao i igralište, a novina je Ulica leptira, sportski tereni posebno za mlađu i za stariju decu. Učesnici će dobiti i poklone pažnje. Imaćemo i goste iz Sremčice, Aleksandrova, Ečke…

– Na osnovu posećenosti prethodnih festivala, očekujemo oko 2.000 dece i isto toliko odraslih – kažu naše sagovornice.- Festival će otvoriti Dečji crkveni hor Sveti arhangel Mihajlo”. Cilj od prvog festival jeste da pokušamo da vratimo deci radost u pokretu, druženje bez mobilnih telefona video igrica, negovanje tradicije i upoznavanje dece sa običajima – ističu organizatorke.

Zanimljivo je da će maskota zeca stići na trg u fijkeru, zahvaljujući Milanu Cvejanovu, a pratiće ga tamburaši.

Festival će biti i u znaku humanosti: učesnici koji to žele mogu da daruju slatkiše i grickalice za osmeh deci iz materijalno ugroženih porodica.

U slučaju lošeg vremena, Festival će biti održan u hali Zvonimir Zvonko Vujin” – Medison.

M. Bečejac