UREĐENjE MOTELA „ŠUMICE” I DALjE POD ZNAKOM PITANjA ZBOG NEREŠENOG VLASNIŠTVA

Na čekanju do daljeg

Poznati zrenjaninski Motel „Šumice” potpuno je uništen. Ruglo ovog izletišta u istoimenom naselju mami poglede prolaznika, sa objekta je davno odneto sve što je moglo da se odnese, a vandali su se potrudili da dokrajče posao i naruže i onako ružan ambijent.
Iako se pre više od godinu dana, zbog nerešenih imovinsko pravnih odnosa, kada je reč o motelu „Šumica”, Grad Zrenjanin obratio Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije, kako bi rešili sporni problem vlasništva, još uvek se ništa nije pomerilo sa „mrtve tačke”.
Kako je tada za list „Zrenjanin” rekao zamenik gradonačelnika Saša Santovac, do sređivanja Motela neće ni doći dok se ovaj problem ne reši. On je tada izjavio da će se sa radovima početi kada prostor u potpunosti bude u vlasništvu Grada.
Pojedini delovi pripadaju Gradu, neke parcele Javnom vodoprivrednom preduzeću „Vode Vojvodine”, a nešto i privatnim licima.
Santovac je prognozirao da bi za šest meseci trebalo da bude rešeno pitanje vlasništva, te da bi nakon toga, tokom druge polovine 2016. i 2017. moglo da se krene sa konkretnim radovima.
Nažalost, njegove prognoze nisu se ostvarile, na štetu brojnih Zrenjaninaca koji vole da posete ovo gradsko izletište i uživaju na otvorenom. Grupa rekreativaca na čelu sa Markom Gutešom obraćala se više puta nekadašnjem Javnom preduzeću „Turistički centar Grada Zrenjanina” sa idejom da i sami nešto pokušaju da renoviraju. Ipak, tamo su mu objasnili da ništa od radova nije moguće izvesti dok se ne reše postojeći problemi oko imovine.
NEUSPELA PRIVATIZACIJA POČETAK PROPASTI
Iza kraha i uništavanja Motela, u stvari, krije se tužan primer neuspele privatizacije „SM turista” preduzeća za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu, a u režiji kontroverznog subotičkog biznismena Momčila Rajića, poznatijeg po nadimku Spas. Posle dve neuspele aukcije, Rajić je sa konzorcijumom, 2003. godine postao vlasnik „SM turista” i motela „Šumice” za 2,9 miliona dinara. Uz obavezu minimalnog investiranja od 3,8 miliona dinara.

S.Vorkapić

PLANOVA DOSTA, ALI…
Turistička organizacija Grada Zrenjanina upravlja Motelom „Ada Šumica”. Imamo ideje i planove kako da uredimo ovaj deo grada kako bi ponovo postao funkcionalan, ali i dalje nisu rešeni imovinsko pravni odnosi koji su preduslov da bi se tamo radilo.
Ovo je za „Zrenjanin” izjavio u ponedeljak, 20. marta, direktor Turističke organizacije Grada Zrenjanina Zoran Ljubotina.
On očekuje da, kada budu rešeni imovinski odnosi na navedenom lokalitetu, Grad, odnosno Skupština grada, odluči o daljim koracima. Drugim rečima, da li će tamo da bude mesto za pripremu sportista, rekreaciju građana, izletnike… U svakom slučaju podrška Grada Zrenjanina je, kako kaže, neophodna i kada je reč o realizaciji.

B. J.

 

S.Vorkapić
Opširnije u štampanom izdanju