USTANOVE KULTURE PONOVO OTVARAJU SVOJA VRATA – UZ ODREĐENE MERE

Zaštita korisnika i zaposlenih je najvažnija

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije uputilo je preporuku svim bibliotekama, arhivima, muzejima i galerijama u Srbiji da od 22. aprila nastave rad, uz striktno poštovanje svih preventivnih mera za sprečavanje širenja zarazne bolesti kovid 19. U skladu sa preporukom, ustanove su dužne da zaposlenima omoguće primenu svih preventivnih mera – održavanje socijalne distance, dezinfekciju i upotrebu maski i rukavica. Takođe će morati da se odredi maksimalan broj lica koja mogu da borave u zatvorenom prostoru, polazeći od delatnosti ustanove i uređenja prostora.

DO PET POSETILACA U MUZEJU I GALERIJI
Narodni muzej otvoren je za posetioce od 27. aprila. Dostupne su aktuelne postavke u salonima: dvojna izložba „Projekat: Tolerancija i mala retrospektiva Mirka Ilića” koja je otvorena u velikom, dok je izložba radova Ljubomira
Stojkovića postavljena u malom salonu. Stalna postavka biće zatvorena za publiku.
– Posetioci moraju imati maske i rukavice i treba da obrate pažnju na međusobnu distancu od dva metra. U salonima može boraviti ukupno pet posetilaca istovremeno. Radno vreme do završetka vanrednog stanja biće od 9 do 15 časova, od ponedeljka do petka. Subote će tokom ovog perioda biti neradne – rekla je Jelena Gvozdenac Martinov, direktorka Narodnog muzeja i dodala da će zaposleni nastaviti sa radom u skladu sa obezbeđenim merama zaštite.
Savremena galerija će svoja vrata otvoriti posle prvomajskih praznika od 11 do 15 časova. U salonu će moći da boravi najviše pet ljudi u isto vreme, kako nalaže i Pravilnik sa posebnim merama ove ustanove.
– Po preporuci Ministarstva kulture urađen je Akt o proceni rizika i, shodno njemu, Pravilnik o bezbednosti i zaštiti koji će biti izložen na ulaznim vratima salona Galerije. Neće biti masovnog otvaranja izložbi i grupnih poseta dokle god su na snazi vanredne mere – kazao je Dušan Radišić, direktor Savremene galerije.

SA KORISNICIMA BIBLIOTEKE – ELEKTRONSKI
Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” takođe će slediti uputstva Ministarstva i Narodne biblioteke Srbije, ali i vodećih nacionalnih biblioteka u svetu.
– Prioritet je zaštititi članove biblioteke, kao i zaposlene. Preporuka je da se smanje lični kontakti sa korisnicima na minumum. Stoga, poručivanje knjiga najpre će početi elektronskim putem, a vraćene knjige odlagaće se na posebne pultove i neće biti izdavane korisnicima najmanje 24 – 72 sata. O svim procedurama biće pružana blagovremena obaveštenja na našem sajtu i Fejsbuk stranici – ističe Milan Bjelogrlić, direktor GNB „Žarko Zrenjanin”, objašnjavajući zašto deluju pomalo uzdržano.
– Veliki sistemi imaju veliku inerciju, a naša biblioteka, shodno broju od više desetina hiljada knjiga i bibliotečke građe, ima karakteristike sistema sa velikom inercijom. Otuda su naše reakcije naizgled neelastične i usporene – kaže Bjelogrlić.
Prema njegovim rečima, „Ljubav u doba kolere” ostaje kao jedan od najprivlačnijih romana Gabrijela Garsije Markesa, a vreme pandemije Biblioteka će pamtiti kao prinudnu, a pravu, priliku za izbor: „knjiga u doba korone”.
– Valjano bi bilo gledati na vreme pandemije kao na vreme velike opomene. Civilizacija koja promoviše vrednosti uživanja u treperavom svetu spektakla i koju pokreće pohlepa ne doseže do izlaza iz lavirinta kriza. Najveća teškoća je postalo prepoznavanje normalnog ljudskog stanja. Pre resetovanja ostaje naša tiha poruka: Čoveče prikoči, zastani, pred tobom je knjiga: „knjiga u doba korone” – smatra Bjelogrlić.
Istorijski arhiv nije prekidao svoju osnovnu delatnost ni tokom vanrednog stanja i odgovarao je na zahteve institucija, vodeći strogo računa o svim zdravstvenim i zaštitnim merama, kažu iz Arhiva za naš list. Ova ustanova nastavlja sa radom u periodu od 8 do 13 časova, dok će stručna biblioteka biti zatvorena za korisnike, a sve informacije i literatura koja je potrebna istraživačima biće dostupni elektronski.

Miroslava Malbaški