Utajivačima poreza ni partijci ne pomažu

Piše: Dalibor Bubnjević

Poreska uprava je proteklih nedelja (po)kazala da u našem gradu nema nedodirljivih! Mnogi su bili šokirani kada su videli da su zabravljeni brojni poznati kafići, pivnice, picerije i hamburgerije. Zapečaćena ulazna vrata su zapravo posledica neizdavanja fiskalnih računa, tj. neevidentiranja prometa. Narodski rečeno, poreske utaje.
Vlasnici pojedinih prinudno zatvorenih ugostiteljskih objekata pokušavali su proteklih godina da stvore utisak u javnosti da za njih zakoni ne važe. Svoju moć su neretko demonstrirali bahatim ponašanjem, parkiranjem vozila na zabranjenim lokacijama, hvalisanjem i sl. To su im umnogome omogućila dvojica političkih aktivista na koje su se najčešće pozivali i sa kojima su neretko bili viđeni na javnim mestima.
Prema nezvaničnim saznanjima, nesavesne kafedžije i domaćini pokušali su u toku poreske kontrole da ostvare protekciju, pozivajući se na pomenute partijce. Ne shvatavši ozbiljnost zakona, pojedinci su čak prelepili žig Poreske uprave o zatvaranju objekta. Pokušali su da stvore utisak u javnosti o slanju zaposlenih na kolektivni godišnji odmor?!
Navedeni postupci su, po svemu sudeći, dodatno iziritirali poreznike. Otuda ne čudi što su državni službenici sve češći gosti navedenih lokala čak i po isteku zabrane obavljanja delatnosti.