VAKCINA PROTIV GRIPA DOSTUPNA U AMBULANTAMA DOMA ZDRAVLJA: Dve-tri nedelje za sticanje imuniteta

Vakcinacija građana protiv gripa počela je u utorak, a 4.310 doza cepiva stiglo je u Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, obavestili su iz ove ustanove.
Reč je o četvorovalentnoj sezonskoj vakcini, koja je usklađena sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu, kao i sa odlukom Evropske unije, tako da sadrži tipove virusa gripa AH1N1, AH3N2 i dva tipa B. Vakcina je izrađena na osnovu dominantnih tipova virusa gripa koji su registrovani prethodne sezone u populaciji na severne delu Zemljine polulopte.
Kako navode u Domu zdravlja, svi koji žele da se vakcinišu, mogu se javiti svom izabranom lekaru u matičnoj ambulanti. Imunizacija se naročito preporučuje rizičnim grupama – osobama sa hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), kardiovaskularnog sistema (ne računajući hipertenziju), hroničnim neurološkim, zatim metaboličkim poremećajima (šećerna bolest, gojaznost sa indeksom telesne mase većim od 40), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, imunosupresijom (takođe i osobe sa HIV/AIDS, zatim fukcionalnom ili anatomskom asplenijom), kao i primaocima transplantata.
Vreme neophodno za sticanje imuniteta jeste dve do tri nedelje nakon davanja vakcine. Budući da postvakcinalni imunitet traje od 6 do 12 meseci, kao i da se sojevi virusa gripa menjaju po sezoni, vakcinacija se mora sprovoditi svake godine.
Imunološki odgovor može biti oslabljen kod osoba koje primaju imunosupresivnu terapiju, kao što su kortikosteroidi, citotoksični lekovi ili radioterapija.

M.M.