VIDOVDANSKA AKADEMIJA U BAROKNOJ SALI GRADSKE KUĆE

Svetlosni put koji vodi u budućnost mira i blagostanja

Na Vidovdanskoj akademiji koju, sada već tradicionalno, priređuju Organizacija „Svetosavlje” i Grad Zrenjanin, uručena su u ponedeljak, 29. juna, priznanja učenicima generacije srednjih i osnovnih škola Grada Zrenjanina i Opštine Žitište. Svečanost je održana u baroknoj sali Gradske kuće, a domaćini su bili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i predsednik „Svetosavlja” Dragan Vidaković.
Nagradu za najuspešnije rezultate u pedagoškom radu, koja se dodeljuje od pretprošle godine, dobila je Emilija Ćorović, profesorka srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu, inače majka četvoro dece.
Svečanost je počela državnom himnom Republike Srbije „Bože pravde”, u izvođenju Crkvenog hora „Žene Mironosice”, pod upravom Zorice Kecić, koji je oplemenio Akademiju tradicionalnim zvukom i u završnici. U programu je učestvovala Milica Dosković, članica Hora Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, sa članovima Dečjeg hora „Sveti Arhangel Mihailo”, Muškog istoimenog hora i gostima.

Ideali u temeljima Vidovdana
Kako je na svečanosti rekao Dragan Vidaković, na temelju Vidovdana izgrađeni su ideali herojstva, čovečnosti, samopožrtvovanja, stradanja, pokajanja, praštanja, trpeljivosti i velikodušnosti – što predstavlja osnove etike hrišćanske kulture.
– Vašom požrtvovanošću, vi, đaci generacije, pokazali ste da nemate dileme u izboru pravog puta, a to je put učenja i usavršavanja, dostizanja onog najboljeg što može biti – istakao je, izemeđu ostalog, Dragan Vidaković.
Branka Jajić

Opširnije u štampanom izdanju