ZASEDALA JE SKUPŠTINA GRADA ZRENJANINA – VEĆINA DONELA ODLUKE, ZA PREDLOGE OPOZICIJE OPET NIJE BILO SLUHA

O radu Gradske uprave i prodaji zemljišta
Broj zaposlenih na neodređano vreme za organizacione oblike u sistemu Grada Zrenjanina – neće se menjati, ali će se malo prerasporediti. Direktni korisnici budžeta (Gradska uprava, službe gradonačelnika i Gradskog veća, gradski pravobranilac) imaće i dalje 393 zaposlena. Skupština grada Zrenjanina usvojila je, na sednici održanoj prošlog četvrtka, odluku kojom se smanjuje broj zaposlenih u Javnom preduzeću za urbanizam i službi pravobranioca grada za po jednog, a povećava se u Sportskim objektima i Turističkoj organizaciji Zrenjanina.
Doneta je odluka o uspostavljanju prijateljskih odnosa sa Bjeljinom u Republici Srpskoj (BiH).
Usvojen je program otuđenja gradskog građevinskog zemljišta, površine 7,8 hektara u 2018. godini. Takođe je, bez diskusije, odlučeno i o pribavljanju 88,3 ara građevinskog zemljišta i objekta, površine 36,8 ara, u krugu Banje Rusanda u Melencima, bez naknade, za izgradnju savremenog sportskog stadiona.
Kao dopuna dnevnog reda, usvoje je Plan lokalnog ekonomskog razvoja od 2018. do 2020. godine. Kritike opozicionih odbornika da je vreme od desetak minuta za razmatranje i diskusiju o ovako značajnoj temi prekratko – odbijene su. O ovom dokumentu nisu razgovarali ni odbornici vladajuće kolicije, usvojen je bez diskusije.
Iako su i ovoga puta opozicioni odbornici imali dosta predloga za dopunu dnevnog reda, skupštinska većina nije prihvatila nijedan. Pokret „Dosta je bilo”, Demokratska stranka, Srpska radikalna stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao i nezavisni odbornik Velemir Cvetkov, tražili su, između ostalog, da Skupština pretrese kašnjenje javnog nadmetanja za zakup državnog poljorivrednog zemljišta po programu za 2017. godinu (održana je krajem marta 2018. umesto u jesen prošle godine), zatim uvođenje stalne kružne autobuske linije koja bi povezala Lukino Selo i Belo Blato sa Zrenjaninom, a odbijen je i predlog da se raspravlja o izgradnji fabrike vode i šta će biti njena sudbina. Slično je prošao i predlog odbornika LSV Vladimira Miloševa da se diskutuje o tome šta je bilo sa plastenikom u Šumici, koji je doniran mladim poljoprivedicima.
Nije bilo reagovanja ni na pitanje o ubiranju i trošenju naftne rente, koja se, kako je podsetio Aleksandar Marton (LSV), ubira po stopi višestruko nižoj nego u Rusiji, gde je sedište kompanije „Gaspromnjefta” – većinskog vlasnika Naftne industrije Srbije (56,15 odsto).
Bez komentara je ostalo pitanje Alise Kockar šta se događa u gradu, kada je otpust iz državljanstva tražilo 20 Zrenjaninaca, što se vidi iz izveštaja o radu Gradske uprave u 2017. godini. Ona je, takođe, kritikovala izveštaj o radu zaštitnika građana kao štur i nejasan.
Odbijen je predlog odbornika Srpske radikalne stranke Dalibora Radosavljevića o stimulisanju izgradnje eko česmi:
– Vidimo svi da fabrika vode nije baš na vidiku. Vidimo i da vodu sa eko česmi koriste i građani iz svih delova grada, a ne samo iz mesnih zajednica u kojima je za njihovu gradnju bio raspisan samodoprinos – obrazložio je on.
Radosavljević je izrazio i sumnju u verodostojnost tvrdnji o smanjenju nezaposlenosti, ocenivši da je pre reč o masovnom napuštanju Zrenjanina, pa je i broj evidentiranih nezaposlenih lica smanjen.
M. S-n.