ZBOG NEGODOVANJA OBVEZNIKA POREZA NA IMOVINU U NOVOM BEČEJU

Plaćanje nakon što se računi provere

Građanima Opštine Novi Bečej nedavno su na kućne adrese stigla poreska rešenja sa uvećanim porezom na imovinu. Uvećanja su, u nekim slučajevima, u odnosnu na prošlu godinu iznosila čak 300 odsto. Nakon negodovanja građana zbog visine sume koju treba da plate, reagovao je predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović.
– Utvrdio sam da je došlo do greške u radu opštinskih službi, te će sva rešenja o porezu na imovinu biti poništena i izdata nova, po iznosu znatno približnija prošlogodišnjim. Svim građanima koji su do sada platili porez na imovinu, višak će biti prenet u sledeću poresku godinu ili će, ako na tome insistiraju, novac biti vraćen na njihove račune – rekao je Maksimović na konferenciji za medije.
Predsednik opštine Novi Bečej zahvalio se sugrađanima što su ukazali na greške poreske administracije i poručio da će odgovorna lica, u slučaju da se radi o politički instruisanim ili namernim greškama, biti kažnjena otkazom.
Prema njegovim rečima, stiglo je dosta žalbi građana, mada su neke od njih neosnovane, jer se zasnivaju na nepoznavanju cene građevinskog zemljišta.
– Ona se nije menjala u poslednjih četiri do pet godina. U prvoj novobečejskoj zoni ona iznosi 463 dinara po kvadratu, dok je u obližnjem Bečeju taj iznos skoro tri puta veći (1.400 dinara). Do uvećanja računa kod građevinskog zemljišta došlo je samo u slučaju legalizacije onog što se do sada vodilo kao državna imovina ili državna svojina, pa je došlo do konverzije u privatnu svojinu. Dakle, tu je došlo do uvećanja računa, ali ne po osnovici, već samo zbog toga što je građanima legalizovano određeno građevinsko zemljište. Na taj način je uvećana cena nekretnina, pa to, jasno, prati jedno drugo. Dakle, sve ostalo jeste regularno, prva zona je čak nešto i niža po ceni nego što bi trebalo, ali da ne bismo izazvali dodatnu reakciju, mislim da je u ovom trenutku nećemo menjati. Biće promenjeno ono što je ključno, a to su cene u drugoj, trećoj i četvrtoj zoni. Znači, ove zone će biti obračunate ponovo, pa će cena biti mnogo približnija, kao što rekoh, prošlogodišnjoj i mnogo primerenija mogućnostima građana – rekao je Maksimović.
Do dobijanja novih rešenja, za narednih par nedelja, građani Opštine Novi Bečej nisu u obavezi da plate porez na imovinu. Svi koji smatraju da su oštećeni u pogledu neosnovanog uvećanja svojih stambenih objekata, odnosno u slučaju da im je greškom nešto određeno kao stambeni objekat, mogu se javiti lokalnoj administraciji kako bi rešenja bila ispravljena.

L. Z.