ZRENjANINAC VLADISLAV PASKAŠ: PREKO SPORTA, DO AMERIČKE DIPLOME

Doplivao do cilja svog i američkog sna
Kada je 2011. godine, odmah posle završene gimanzije krenuo na školovanje u Ameriku, zajedno sa Igorom Vuleševićem, drugom iz Plivačkog kluba „Proleter”, mladi Zrenjaninac Vladislav Paskaš, nije mogao ni da pretpostavi da će tokom studija sve ići tako glatko, baš kao u kraulu, njegovoj sportskoj disciplini. Završio je osnovne studije na Ekonomskom fakultetu – međunarodna ekonomija, na Univerzitetu Bridžport, kod Njujorka, upisao master studije (analiza podataka u finansijama) i – završio uspešnu plivačku karijeru u univerzitetskom klubu „Purple Knights”. Sada je pomoćni trener.
Kada je upisao master studije, iz univerzitetskog kampa preselio se u kuću, nastavlja da studira i veruje da će do decembra završiti master, ali i naći posao.
– Nije bilo naporno učiti i plivati – tvrdi Vladislav, uz osmeh. – Imao sam 11 treninga nedeljno, ili 20 sati, a 15 sati predavanja. Sve je bilo u rasporedu, programirano. Imao sam sportsku stipendiju, ali i akademsku, plivao za univerzitetski tim i tako se školovao i studije završio sa visokom ocenom. Zapravo, vi te pare ne dobijete, ali vam je školovanje obezbeđeno. Jer, studije su skupe, na mom ekonomskom fakultetu školarina je 56.000 dolara godišnje, a uz stipendije to mnogo lakše ide.
Dva meseca tokom raspusta radi, a jedan provodi, evo, u Zrenjaninu. Voli Zrenjanin, dolazim bar dva puta godišnje, i mnogo mu je lepo, kaže. Sada je imao i poseban motiv – sa društvom iz Zrenjaninske gimnazije proslavio je pet godina mature.
U Americi se, priča nam, još tokom studija traži posao, jer je radno iskustvo poslodavcima važnije od diplome. Studentska praksa je obavezna. Vladislav, inače, ima radnu studentsku vizu i ona traje 18 meseci.
– U Americi su uglavnom fakultet i sport spojeni. Na takmičenjima, uz dobre rezultate koje ostvarujete, vi promovišite fakultet, dok kod nas nije tako. Zrenjaninska gimnazija, koju sam završio, i PK „Proleter”, za koji sam plivao, nemaju ništa zajedničko.
Ovo leto je za Vladislava važno i zbog toga što će putovati u Kazahstan, u posetu devojci Ekaterini, koja takođe studira u Americi. Vreme u gradu provodi sa porodicom, rodbinom, drugovima, a veruje da će biti bar jedan dan na „Danima piva”. Posebno se raduje što će biti na svadbi rođake Ive.
Ok. A kakvi su Vladini planovi? I, opet uz osmeh, odgovara – ako se zaposlim, ostaću. Možda – i Evropa. Možda – Zrenjanin. Kada ste mladi, vredni, talentovani, ceo svet može da bude vaš.
Milena Bečejac

Uspesi
Dok je bio u Zrenjaninu, Vladislav je osvajao plivačka odličja. Član kadetske reprezentacije Srbije, evropska juniorska prvenstva Prag, Helsinki, treći na Balkanijadi. Bio je 2011. godine najbolji junior po izboru Sportskog saveza i treći po izboru čitalaca lista „Zrenjanin”.