ZRENJANINSKI DRAMSKI ANSAMBL UOČI PREMIJERE NOVE PREDSTAVE

Timski duh je energija koja nas pokreće

Komad Robera Tome „Osam žena” spada u misteriozni krimi triler, a režija je poverena Tari Manić. Postavku čine glumice Dramske scene: Sanja Radišić, Edit Tot Miškeljin, Nataša Luković, Snežana Kovačević Čelar, Vesna Varićak i Nataša Ilin, potpomognute gošćama Milenom Božić i Isidorom Vlček. Jedini muški lik dočaraće Mirko Pantelić. Sa njima smo razgovarali o tome kako su izgradile likove i sa kojim izazovima su se susretale tokom priprema.
– Igram Suzan, studentkinju koja se vraća u porodičnu kuću da potraži rešenje za svoj problem. U tome će se isprečiti ubistvo. Zanimljivo je bilo istraživati sve postulate trilera kao žanra i igrati se sa specifičnom vrstom pažnje i izraza koji nameće. Najuzbudljivije je bilo baviti se likom koji nije imanentan mom biću. Važna je i nadahnjujuća mogućnost činiti različite ženske likove vidljivim – objasnila je Milena Božić.
Snežani Kovačev Čelar, koja je odavno želela da radi na ovom tekstu, dodeljena je uloga majke (babe) za koju kaže da je izuzetno napisana i oblikovana. Izazov joj je prestavljalo to što je malo ovakvih komada u kojem žene mogu da se potpuno glumački iskažu.
– Ona je stara dama, alkoholičarka, lažljivica, licemer i sve radi iz interesa. Tobož je brižna, a u stvari brine samo o sebi i svojim akcijama! Divno smo se zabavljale gradeći likove pod budnim okom rediteljke Tare koja je unela novu energiju u naš ansambl. Nadam se da će i publika uživati kao i mi u toku rada – iskrena je Snežana Kovačev Čelar.
U predstavi Edit Tot Miškeljin igra Gabi, Marselovu ženu, majku Katarine i Suzan, koja je oličenje bogatstva i luksuza.
– Hladna je, pokušava da sakrije svaku vrstu emocije. Uspešno krije svoje tajne sve dok… otkrićete ako pogledate predstavu! – zagonetna je Edit Tot Miškeljin.
Šanel je oslonac celoj porodici. Koliko joj uloga leži pokazaće Nataša Luković. Ističe saradnju sa kolegama bez kojih ovaj poduhvat ne bi bio moguć.
– Stvaranje njenog lika je bio veliki izazov za mene u najvećoj meri, jer do sada nisam imala priliku da igram ništa slično. Ovakvo delo zahteva, u punom smislu te reči, kolektivnu igru. Rad na predstavi nas je sve oplemenio. Divna je ta radost istraživanja, igranja i poverenja – rekla je Nataša Luković.
Isidori Vlček namenjena je uloga Katarine, najmlađe članice porodice. Energična je, radoznala, zna šta želi i kao tatina miljenica, uglavnom to i dobije.
– Pre svega, činjenica da je za ulogu Katarine bio raspisan kasting je veliki pomak za pozorište uopšte jer znamo da, posebno za ženske uloge, audicija u pozorištima uglavnom nema i veoma je značajno za mene, kao mladu glumicu, da ulogu dobijem na taj način. Lik koji igram ne dozvoljava da je stave u kalup, ne podnosi rutinu i monotoniju, zato i jeste porodični „klovn”.
Utočište pronalazi u krimi, špijunskim i avanturističkim romanima i svojoj imaginaciji. Izazov je bio igrati tinejdžerku, a da ona ne bude podcrtavanje, već živa, autentična i istinita. Nadam se da sam u tome i uspela. Uživam u procesu otkrivanja i upoznavanja sa Katarinom i verujem da će i publika uživati sa nama – kazala je Isidora Vlček.
Nataša Ilin je zadovoljna saradnjom sa rediteljkom i članicama „uigranog tima”. Poverena joj je uloga Pjerete. Uživa u gradnji lika, ali i druženju sa kolegama.
– Ne bih mnogo da otkrivam. Imam ogromnu veru u uspeh ove predstave i radujem se danu kada ćemo se susresti sa publikom – poručuje Nataša Ilin.
Sanja Radišić iza sebe ima zavidne uloge, a dokazala je da „pliva” u svim žanrovima. U podeli igra Avgustinu koja je po mnogo čemu specifična.
– Lik kojem sam posvetila dva meseca, koji pokušavam da razumem, otkrijem njene tajne, poistovetim se sa njim je Avgustina, kiselo-slatka žena. Melodramatična je u nastupu usled loših životnih izbora, trauma iz detinjstva, i kat-kad je detinjasto draga u svom zavisničkom odnosu sa majkom i rivalskom sa sestrom.
Nije prvi put da igram neurastenične likove. Izazov mi je da pokušam da se ne ponovim u igri, pronađem komične elemente u ženi koja u sebi nosi težinu i nemir. Nadasve izazov mi je žanrovsko opredeljenje rediteljke i biti u kreativnom procesu sa toliko žena – naglašava kroz osmeh Sanja Radišić.
Lujza je mlada, drska i hrabra žena, koja je nemajući na koga da se osloni, naučila da se sama snalazi. Primorana je da radi u kući, služi bogate rospije i jedva čeka priliku da iz svega izvuče neku korist. Ova kompleksna uloga pripala je Vesni Varićak koja sa posebnom pažnjom radi na njoj.
– Najveći izazov mi je bio kako, od takoreći tipiziranog lika francuske sobarice, napraviti nešto drugo, da nije stereotip. Pokazati i neke njene druge osobine i stilski uklopiti u ideju predstave koju je imala rediteljka. Kako zadržati formaciju grupe u nekim zajedničkim reagovanjima, a opet ispoštovati liniju lika i pronaći svoju boju u koloritu osam žena, uz svo zadovoljstvo koje takav rad donosi – utisci su Vesne Varićak.
Beskrupuloznog biznismena Marsela koji svoju moć demonstrira deljenjem novca i poklona, ženomrsca okruženog ženama u jakom uzajamnom odnosu da što živopisnije prikaže ozbiljan je zadatak poveren Mirku Panteliću.
– U predstavi sebe smatram kao pomoć glumicama i rediteljki koje su ovaj tekst „pročitale” i sa velikim žarom uradile i složile u lepu krimi dramu sa velikim obrtima. Kao jedini muški lik u komadu, doduše mrtav i maskiran, razaram porodične i prijateljske odnose svih aktera – otkrio je delić atmosfere Mirko Pantelić.

Miroslava Malbaški
Foto: Marijana Janković