ZRENJANINSKI GIMNAZIJALCI POSETILI VRŠNJAKE IZ HERCOGENRATA, U NEMAČKOJ

Gradimo mostove međunarodne saradnje

Premošćavanje geografskih daljina, u današnje vreme, ne može se smatrati kuriozitetom. Ali, kada govorimo o daljinama i razlikama koje je današnji čovek sklon da stvara, smatram da je projekat „Minerva” upravo dobar strateški i vaspitni korak koji mladim ljudima nudi rešenje za prevazilaženje predrasuda, ksenofobičnosti i sticanje neprocenjivo vrednog celoživotnog iskustva – kaže profesorka Zrenjaninske gimnazije Svetlana Todorović Gvozdenović.
I ove godine, od 25. januara do 1. februara, dvanaestoro učenika Zrenjaninske gimnazije pod mentorstvom profesorki, Svetlane Todorović Gvozdenović i Senke Jankov, boravilo je u poseti Gimnaziji Hercogenrat (Herzogenrath) u Nemačkoj. Oni su pohađali redovnu nastavu predviđenu planom i programom školskog sistema u Nemačkoj.
Dugogodiša je saradnja i sa profesorima tamošnje gimnazije Frankom Bekerom i Sofijom Trifonidu.
– Ovaj način rada podrazumeva trojezičnu komunikaciju i iziskuje i od nastavnika i od učenika veću angažovanost i koncentraciju. Nastava je interaktivna, te se svi podjednako uključuju u proces obrazovanja. Učenici obeju gimnazija su imali priliku da proučavju jedni druge, da polemišu i iznose sopstvene stavove i iskustva. Uspešno je realizovana ne samo obrazovna, nego i kulturološka i vaspitna interakcija – ističe profesorka Svetlana.
I kako se obrazovanje bez vaspitne komponente ne može smatrati celovitim, projekat „Minerva” je odgovorio i na taj zahtev. Šta su Zrenjaninci primetili kod domaćina: disciplinovanost, tačnost, značaj organizacije privatnog i profesionalnog života… Takođe, i visoko uvažavanje tradicije i kulture sopstvenog naroda, o poznavanju istorije, literature…
– Bila je ovo izuzetna profesionalna prilika i izazov – raditi, stvarati i razvijati se zajedno sa učenicima iz Srbije i Nemačke, na engleskom jeziku, u jednom sasvim drugačijem okruženju od onog na koji smo navikli. Ovaj projekat je pružio priliku za izuzetnu kulturološku razmenu, učenje na jednom dubljem nivou koje uključuje celo biće. Posmatrajući interakciju između svih učenika – ova razmena je omogućila intelektualno, emotivno, psihološko i razvojno napredovanje. Kao prosvetni radnik, smatram da je ovo smisao našeg posla. Otvoriti nove vidike i prilike za mlade na koje svet čeka, svet u kome će želja za saznavanjem brisati svaku granicu i ograničenje – rekla je Senka Jankov, profesorka sociologije.
Fotografije nastale tokom boravka u Nemačkoj svedoče o dubokoj povezanosti mladih i prijateljstvu za ceo život. Rastanak sa mnogo zagrljaja i mnogo zahvalnosti i suza. Pa ima li ičeg lepšeg, kažu gimnazijalci, od saznanja da negde u „belom svetu” imaš neku svoju porodicu i voljene ljude i da oni jednako tako imaju tebe!
Idejni tvorci rojekta „Minerva” su profesorka filozofije Aleksandra Maksić (Zrenjaninska gimnazija) i profesor nemačke književnosti i filozofije Frank Beker (Gimnazija Hercogenrat). Utemeljen je posle susreta na Državnom univerzitetu Lomonosov sa dr Vernerom Jansenom, a podržao ga je direktor Milan Radaković.

M. Bečejac