10. IZDANJE TRADICIONALNE MANIFESTACIJE „NAJBOLJE VINO IZ BANATA“: „Banatski šiler“ – posebna kategorija

Klub vina u Zrenjaninu, Kulturni centar i Turistička organizacija organizuju zajedno i ove godine manifestaciju „Najbolje vino Banata“, pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina.
O manifestaciji koja je prerasla okvire srednjeg Banata, informisali su na konferenciji za novinare održanoj u utorak, 12. februara, u gradskoj kući, predsednik Kluba vina Šandor Šomođi, direktor Kulturnog centra Goran Marinković, direktor Turističke organizacije Zoran Ljubotina i Branislav Prohaska, učesnik u organizaciji.

Prijave učesnika biće tokom februara u Kulturnom centru, a proglašenje pobednika je 1. marta, kada je i javna degustacija najboljih banatskih vina.
– Jubilarni 10. put organizujemo ovo takmičenje. Imamo dva veoma rigorozna kriterijuma. Jedno je profesionalni tim za ocenjivanje, a drugo je da promovišemo vina koja su napravljena u Banatu – kaže Šandor Šomođi. On je podsetio da je „banatski šiler“ zaštitno vino regiona, koje se tradicionalno proizvodi u Banatu
Zoran Ljubotina je napomenuo da će sledeće godine ova manifestacija možda imati internacionalni karakter. Ideja je, naime, da se uključe i rumunski i mađarski deo Banata.


Branislav Prohaska je podsetio da se propozicije nisu menjale.
– Uzorci se predaju 22. februara od 9 do 16 časova i 23. februara od 9 do 13 sati, u holu Kulturnog centra. Uzorci se predaju u buteljkama od 0,75 litara, uz kotizaciju od 200 dinara. Prilažu se četiri kategorije vina, i to belo, roze, crveno i „banatski šiler“, koji je posebna kategorija i nije u takmičarskoj konkurencija – precizirao je Prohaska.
Lane je komisija ocenjivala 165 uzoraka vina, a sudije su međunarodne. Za ovu činjenicu je posebno zaslužan, kako je rečeno, međunarodni vinski sudija i urednik časopisa „Vino i fino“, Zrenjaninac Igor Luković.

Branka Jajić

Foto: J. Nj. Drndak